Administratorzy grupy

  • Ikonka

Brokuł; kalafior; kalarepa; kapusta brukselska; kapusta głowiasta biała; kapusta głowiasta czerwona;

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 4 lat, 3 mies. temu

Brokuł; kalafior; kalarepa; kapusta brukselska; kapusta głowiasta biała; kapusta głowiasta czerwona; kapusta pekińska; kapusta włoska

Jarmuż jak produkować

  • Ikonka Użytkownik pomidorry napisał 5 lat temu:

    Hej
    Ktoś z odwiedzających to forum ma informacje o produkcji i opłacalności uprawy jarmużu? Słychać ze się pojawia zainteresowanie jarmużem. Kto to kupuje
    Pozdrowionka

  • Ikonka Użytkownik mieczysław napisał 5 lat temu:

    Od kilku lat uprawiam jarmuż i gorąco polecam wszystkim roślinożercom. Uważam, że uprawa nie jest trudna, nigdy nie używałam żadnej chemii chociaż często coś podjada liście robiąc w nich małe dziurki (podejrzewam bielinka) ale sadzę go sporo więc mogę się dzielić z innymi stworzeniami. Zalety jarmużu są znane a bezcenną zaletą jest dla mnie to, że mogę korzystać z niego prawie całą zimę. Jest poza tym bardzo piękną rośliną. Uprawiam zawsze zielony (raczej niskie odmiany) i fioletowy a także tzw. kapustę toskańską, zwaną również toskańskim jarmużem. Włosi używają jej głównie do zupy ale ja traktuję ją jak zwykły jarmuż. Trochę różni się smakiem, który jest bardzo charakterystyczny(nie umiem go określić) i wiem, że nie wszyscy go lubią, mnie smakuje. Uprawia się ją podobnie jak jarmuż i nie sprawia żadnych problemów, ma bardzo wąskie, pomarszczone liście o ciemnozielonej barwie i nie jest wrazliwa na kilkustopniowy mróz.

    Uprawa jarmużu nie jest trudna. Warzywo można uprawiać prawie na wszystkich rodzajach gleby, ale nie lubi gleb podmokłych oraz piaszczystych i kwaśnych. Jarmuż jest mrozoodporny, po przymrozkach staje się słodkawy i tracą charakterystyczną goryczkę. Dlatego najlepiej zbierać go po pierwszych przymrozkach.

    Jarmuż uprawia się z rozsady przygotowanej z nasion wysiewanych w maju lub czerwcu, którą sadzi się po 7 tygodniach, w rozstawie 50 x 50 cm. Warzywo można też uprawiać wysiewając nasiona bezpośrednio do gruntu w czerwcu lub w lipcu. Warzywo tworzy rozetę o szerokości i wysokości nawet do 1 metra.

    Jarmuż najlepiej uprawiać po cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku, natomiast nie można go uprawiać na tym samym miejscu po innych roślinach kapustowatych.
    Zbiór liści jarmużu zaczyna się późną jesienią i tzn całą zimę. Liście zbiera się kilkakrotnie ? jako pierwsze wyłamuje się liście najstarsze (dolne). Po pierwszych przymrozkach rośliny należy przykryć cienką warstwą słomy albo włókniną. Wczesną wiosną z dolnych części łodyg wybijają młode pędy.

    Przy uprawie na zbiór jesienią i zimą nasiona siejemy do gruntu w sierpniu-wrześniu w rzędy co 30×40 cm

    A opłacalność?
    Rynek otwiera się na nowości, choć jarmuż nowym warzywem nie jest. Na rynku detalicznym, pęczek liści kosztuje średnio 5 zł. Z rośliny wychodzi około 5 pęczków wielkości, jaką widziałem w ofercie.

  • Ikonka Użytkownik karoldziubas napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Jesli jesteśmy w temacie odmian to należałoby wspomnieć, że jarmuż różni sie od siebie wysokością, stopniem kędzierzawości liści, długością okresu wegetacji, odpornością na niskie temperatury.
    Sa odmiany niskie o wysokości łodyg do 20 cm, średnie w wys 20-80 cm i wysokie, ponad 80 centymetrowe.
    Odmiany niskie mają krótki okres wegetacji – 90-100 dni od posadzenia, a odmiany wysokie 120-130 dni.
    Liście mają od zielonych po fioletowe w różnych odcieniach.
    Ich odporność też jest różna, choć generalnie należą do roślin odpornych na przymrozki.
    Przykładowo bardzo dobre odmiany to odmiany holenderskie – Trias, Reflex F1 i Arsis F1

  • Ikonka Użytkownik pomidorry napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Ponoc firmy szukają jarmużu baby? Jak to się robi?

  • Ikonka Użytkownik antonid napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Nie wiem czy jest jarmuż baby. Sprawdzę.
    Wiem, że produkuje się szpinak do fazy ?baby leaf?.

    Zaciekawił mnie ten jarmuż

  • Ikonka Użytkownik antonid napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Producenci tego typu roślin podkreślają, iż młode listki, które zbiera się w fazie wzrostu, zawierają mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także więcej barwników asymilacyjnych niż warzywa w fazie konsumpcyjnej. Te barwniki to m.in. karotenoidy stanowiące naturalne przeciwutleniacze, przekształcane przez organizm w witaminę.

    Niestety o jarmużu jeszcze nic nie znalazłem. Jeśli taki temat istnieje pewnie, tak samo jak w przypadku innych roslin typu sałaty, szpinak itd, zbiera się je w odpowiedniej fazie wzrosty przy paru młodych liściach.

  • Ikonka Użytkownik alan kasprzyk napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Myślę, że w pierwszym roku uprawy roślina tworzy grubą, silnie ulistnioną łodygę o różnej wysokości w zależności od odmiany (od 10cm do 110 cm). Pewnie to ta najmniejsza faza wzrosty…Baby do iluś tam cm wysokości.

    Mnie interesuje jarmuż bo jarmuż ma najmniejsze wymagania co do klimatu, przy porównaniu innych kapustnych. Jest najbardziej wytrzymała na niskie temperatury. Rośnie najlepiej w czasie chłodnych miesięcy jeszcze w ciągu listopada, a nawet grudnia. Musi mieć co prawda dosyć wysoka wilgotność ale rośnie prawie na wszystkich glebach np piaszczysto-gliniastych. Najlepsze warunki dla wzrostu roślin zapewnia nawożenie obornikiem. Może być uprawiany z siewu wprost do gruntu na miejsca stałe albo z rozsady produkowanej na rozsadniku. W uprawie jarmużu do spożycia jesienią i w ciągu zimy zbiór rozpoczyna się w listopadzie i może trwać przez całą zimę.

Zapisz się do newslettera