Administratorzy grupy

  • Ikonka

Cebula; czosnek; por

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 4 lat, 2 mies. temu

Cebula; czosnek; por

odmiana cebuli w typie amerykańskim

  • Ikonka Użytkownik janusz napisał 5 lat temu:

    Witam
    czytałem że u nas dobrze wychodzą odmiany cebuli typu amerykańskiego. Jaka odmianę uprawianie i polecicie do obierania?
    Janusz

  • Ikonka Użytkownik alan kasprzyk napisał 5 lat temu:

    http://www.sklep.rudnik.agro.pl/public/assets/cebula-char..JPG

    Polecam Lorenzos F1

    To odmiana wczesna, nadająca się do średnio długiego przechowywania-(do połowy marca). Ma łuskę złotomiedzianą.

    Odmiana o silnym wigorze i wysokim plonie, tworząca kuliste, bardzo duże cebule – typu “jumbo”. Łuska błyszcząca, złotomiedziana, z dobrze zamkniętą szyjką. Szczypior silnie rosnący, wysoki, o średniej okrywie woskowej. Odmiana przeznaczona na świeży rynek, do przechowywania i dla przetwórstwa. Łatwe i wydajne obieranie, zarówno ręczne jak i mechaniczne. Zalecana norma wysiewu: 2,2-2,5 jedn./ha dla przemysłu, 2,5-3,0 jedn./ha na świeży rynek.

  • Ikonka Użytkownik wik tor napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Do warunków panujących w Europie środkowej polecane są przede wszystkim odmiany długiego dnia czyli o długości dnia 14-16 godzin, określane jako cebule typu amerykańskiego. Mają one zwykle smak trochę łagodniejszy, są twarde i dobrze się przechowują.
    Bo się zastanawiałem co wy z tym typem ;)
    Typ amerykański, hiszpański itd itp

  • Ikonka Użytkownik józef napisał 4 lat, 10 mies. temu:

    A ja ostatnio “zaszalałem” i posiałem Alonso. Odmiana znana od Bejo do długiego przechowywania i jakoś nie narzekam. Czy jest w typie amerykańskim?
    Czy te typy są też przy cebuli ozimej? Zastanawiałem się czy w tym roku ich nie posiać ale jeszcze odczekam. Nie wiem czy nie za ciepła zima jak na cebule ozime?

Zapisz się do newslettera