Administratorzy grupy

  • Ikonka

Cebula; czosnek; por

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 4 lat temu

Cebula; czosnek; por

POR

  • Ikonka Użytkownik grzegorz napisał 6 lat, 7 mies. temu:

    Panowie i Panie piszę tutaj bo nie wiem gdzie ale jestem wielce oburzony. Chciałem ostatnio kupić por na rosół i co w Biedronce znalazłem tylko Francuski????Co do cholery z naszym porem????Nie dość ze czosnek z Chin to jeszcze Por! tego już za wiele!

  • Ikonka Użytkownik joe napisał 4 lat, 9 mies. temu:

    Jakieś nowości w porze w tym roku są? Mam ochotę na zmianę. Uprawiam dotąd wszystko co, co żeście już rok temu wymienili ;)

  • Ikonka Użytkownik natan napisał 4 lat, 9 mies. temu:

    Por Alcazar, Matejko, Matisse, Porilux o tych nowościach słyszałem.
    Mnie zainteresował por Matejko. Średniowczesny, 120 dniowy, ciemnozielony, do siewy bezpośredniego lub do uprawy z rozsady. Nadaje sie do zbioru mechanicznego, do sprzedaży bezpośredniej lub do przechowywania.
    Por ma plony bardzo wysokie i wyrównanie, długa część biała a brak zgrubienia cebulowego gwarantują otrzymanie wysokiej jakości handlowej.

  • Ikonka Użytkownik adam napisał 4 lat, 8 mies. temu:

    Z Nunema pory są zajebiste.

  • Ikonka Użytkownik józef napisał 4 lat, 8 mies. temu:

    Na przykład jakie? I co z w nich jest takiego nadzwyczajnego?

    Por Matejko to nowość 2014 roku.
    Porilux chyba kupię bo to por na zbiór późnojesienny i zimowy. Jest wysoki,z warty, z dużą częścią białą. Ma wysoki plon i jest odporna na alternariozę i rdzę. Liście ma z silnym nalotem woskowym ale to właśnie sprawia, że tak dobrze zimuje.

  • Ikonka Użytkownik adam napisał 4 lat, 8 mies. temu:

    A co ten nalot zima ma za działanie? Ja słyszałem ze wosk to chroni przed chorobami i przed wciornastkiem ale ze przed mrozem to jakaś nowość

  • Ikonka Użytkownik wawrzyn napisał 4 lat, 8 mies. temu:

    A to nie jest tak, jak mądrzy piszą?

    Realizując zamysł “zimowej” uprawy porów należy wybierać odmiany o powolnym tempie rozwoju, zwykle ciemnozielonych liściach i z intensywnym nalotem woskowym. Mają krótszą od wcześniejszych odmian łodygę rzekomą i dużą zawartość suchej masy. Najważniejszą cechą tych odmian jest ich wytrzymałość na niską temperaturę.

  • Ikonka Użytkownik pomidorry napisał 4 lat, 8 mies. temu:

    Z suchą masą to się zgadza – im wyższy jej poziom tym wieksza przeżywalność roślin. bo tak na chłopski rozum jak cos bardziej suche to mniej podatne na uszkodzenie przez mróz. Profesora do tego odkrycia nie trzeba.

Zapisz się do newslettera