Administratorzy grupy

  • Ikonka

Warunki składowania i przechowywania warzyw

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 2 lat, 11 mies. temu

Warunki składowania i przechowywania warzyw

gnicie cebuli

  • Ikonka Użytkownik oskar napisał 3 lat temu:

    Witajcie

    Ostatnio zauważyłem, że w przechowalni z cebulą zaczyna mi wszystko gnić. Myślałem, że mam złe warunki, jest za wilgotni i ciepło ale nie. Wszystko ok.
    Zdiagnozowałem cebule na gnicie szyjki cebuli.
    Wiem, że już pewnie nic nie zrobię, ale jak się skutecznie zabezpieczyć przed tą chorobą przechowalniczą cebuli na lata następne?

  • Ikonka Użytkownik michał leń napisał 3 lat temu:

    Nie można cebul zbyt rzadko siać i przenawozić azotem bo wtedy może wystąpić gruba szyjka cebuli a to sprzyja rozprzestrzenianiu się choroby.
    Oczywiście odpowiednie zmianowanie.
    Nie dosusza się zbyt długo cebuli na polu.
    Sieje się nasiona sprawdzone i zaprawione zaprawą grzybobójczą, zawierające tiuram.
    No i 2-3 dni przed zbiorem prysnąć fungicydem.

  • Ikonka Użytkownik marcin pękowice napisał 3 lat temu:

    Jakość warzyw przechowywanych zalezy od dwóch czynników.
    Odpowiednich warunków w przechowalni oraz odpowiedniej agrotechniki uprawy.
    Skoro masz dobre warunki przechowywania pozostaje zła uprawa. W sumie trzeba zrobić wszystko, co Michał napisał powyżej.

  • Ikonka Użytkownik cebulaxx napisał 2 lat, 12 mies. temu:

    Jak cebulka u Was leży? Zgnilizna szyjki jest? Bo z Holandii cebula do obierania miła w ostatnim aucie z 15 procent.

  • Ikonka Użytkownik marzanna napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    U mnie małe szkody. Zgnilizny raczej nie mam, Wkładałam dobrze dosuszone cebule, z odpowiednio zasuszoną szyjką.
    Ja mam w przechowalni 0 stC i niską wilgotność powietrza, żeby długo przechowywać bez wyrastania w szczypior, gnicia czy innych epizodów

  • Ikonka Użytkownik barbara napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Nie w przechowalni tylko z chłodni ;) Niska temperatura i wilgotność powietrza przy odpowiednim terminie zbiorów na prawdę mogą powodować małe straty w przechowywaniu. Popieram.

  • Ikonka Użytkownik wik tor napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Jaka jest dopuszczalna wielkość strat, wg waszej wiedzy, żeby cały interes jeszcze się opłacał?

  • Ikonka Użytkownik donald napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Nie wiem jaka jest dopuszczalna wielkość strat ale odechciało mi się cebuli, przynajmniej na jakiś czas.
    Nie dosyć, że w złym okresie były przeprowadzone zbiory i szyjka cebuli okazała się niedostatecznie zaschnięta a dosychanie po zbiorach nie mogło trwać długo bo deszcze pokrzyżowały plany, to potem wszystko zaczęło sie grzać, gnić i jeszcze rozwaliła mnie niska cena. Ratowałem się obieraną…

    Oj, to była masakra.
    Ważne jest zatem podejście z głową do odpowiedniego terminu zbioru.

  • Ikonka Użytkownik krzysiek napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Ja od 3 dni wdmuchuję powietrze do pryzmy korzystajac z okazji ze się ochlodziło bo już na wierzchu mocno się zaczęła cebula pocic. Uff dobrze ze ten mrozik z Mikołajem przyszedł:)

  • Ikonka Użytkownik adamp napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Jakie macie techniki chłodzenia cebuli w pryzmie?

  • Ikonka Użytkownik cebulaxx napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Komora ciśnień z nadmuchem podłogowym. Pryzma wysokości 4 do 5 metrów.

  • Ikonka Użytkownik natan napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    A mi cebula też nie gnije, mi cebula zaczyna rosnąć…Za ciepło jest.
    Tutaj też o tym piszą
    http://e-warzywnictwo.pl/index.php/straty-w-przechowalniach_10621.html

  • Ikonka Użytkownik paweł napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Nie stosowałeś Fazoru i dlatego.

  • Ikonka Użytkownik janusz napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Nie jest chyba aż tak ciepło, co? Do tego zima jeszcze się nie skończyła…Może był zły zbiór?
    U mnie nie jest źle.
    Mocno wietrzę.

  • Ikonka Użytkownik natan napisał 2 lat, 11 mies. temu:

    Stosowałem Fazor 80 SG tyle tylko, że chyba w złej dawce. Piszą wszędzie, żeby dawać 4 kg w 300 l wody na 1 ha. Posłuchałem “mądrego” i zastosowałem zmniejszoną dawkę ale w mniejszej ilości wody. Nie wiem czy to miało wpływ. Niby “gęstość” była podobna.
    Ech zachciało mi się kombinować.

Zapisz się do newslettera