Administratorzy grupy

  • Ikonka

Warunki składowania i przechowywania warzyw

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 4 lat, 9 mies. temu

Warunki składowania i przechowywania warzyw

przechowywanie warzyw korzeniowych

  • Ikonka Użytkownik antoni napisał 7 lat, 9 mies. temu:

    Witam. Mam problem z przechowywaniem marchwi i pietruszki. Kto zna optymalne warunki przechowywanie tych warzyw? Pozdrawiam

  • Ikonka Użytkownik Artur napisał 7 lat, 9 mies. temu:

    Akurat korzeniowe które wymieniłeś bardzo łatwo się przechowuje:w pomieszczeniu zapewniającym odpowiednią wentylację, dużą wilgotność (95-98%) oraz niską temperaturę (ok.1-2 stopnie C)Najlepiej jeszcze przysypać je piaskiem :)

  • Ikonka Użytkownik waldek napisał 7 lat, 3 mies. temu:

    Akurat te warzywa nadają się najlepiej do dłuższego przechowywania :)

  • Ikonka Użytkownik filip napisał 6 lat, 11 mies. temu:

    Najprostszym sposobem przechowywania i jeszcze dość często praktykowanym jest kopcowanie.

  • Ikonka Użytkownik pietruszka napisał 6 lat, 9 mies. temu:

    Sporo na temat przechowywania i zwalczania zgnilizny na kanale YT BioAgris.
    Takieee filmy :
    http://www.youtube.com/watch?v=K-eKc0FTGAE
    http://www.youtube.com/watch?v=-sYjG2SP0HI
    http://www.youtube.com/watch?v=cXH6l6ZAQQ4

  • Ikonka Użytkownik jarek napisał 6 lat, 9 mies. temu:

    Pietruszka chętnie bym obejrzał ale video niedostępne :(

  • Ikonka Użytkownik puma napisał 6 lat, 9 mies. temu:

    Antoni, trochę więcej szczegółów z czym jest problem? Gniją czy co?

  • Ikonka Użytkownik beata napisał 5 lat temu:

    Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszkę, selery i buraki, a także warzywa kapustne wymagają dużej wilgotności powietrza w czasie przechowywania i temp. od 1 do 4°C. Możemy je przechowywać w nieogrzewanych piwnicach. Układamy je luzem lub do skrzynek. Warzywa korzeniowe zabezpieczamy przed wyschnięciem, przysypując je wilgotnym piaskiem lub wykładając skrzynki folią polietynową. Można kopcować.

  • Ikonka Użytkownik antoni napisał 5 lat temu:

    Koleżanki koledzy, producenci marchwi powiedzcie ile ziemi dajecie do skrzyniopalet z korzeniami przeznaczonymi do przechowywania w zwykłej chłodni?

  • Ikonka Użytkownik cebulaxx napisał 4 lat, 12 mies. temu:

    Witam Antoni.
    z tą ilością ziemi w palecie z marchwia to u nas co roku jest kłopot bo na każdym polu inna mamy glebę i na jednych idzie jej więcej z korzeniami (na tych z glinką) a na piaszczystych jak jest sucho to prawie wcale. I do jednych palet nie dajemy ziemi a do innych tak. Staramy się żeby nawet 25-30% było ziemi w palecie. To mało czy dużo?
    Pozdrawiam

  • Ikonka Użytkownik kuba napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Korzeniowe najlepiej się przechowują. Byle kopiec wystarczy i już jest ok ;)

Zapisz się do newslettera