Administratorzy grupy

  • Ikonka

Warunki składowania i przechowywania warzyw

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 2 lat, 7 mies. temu

Warunki składowania i przechowywania warzyw

warunki przechowywania cebuli

  • Ikonka Użytkownik janusz napisał 5 lat, 3 mies. temu:

    witam wszystkich, zgniła mi spora ilość cebuli w jakich warunkach przechowujecie cebulę?

  • Ikonka Użytkownik radek napisał 5 lat, 2 mies. temu:

    temperatura dla przechowania cebuli wynosi 0oC. trzeba zainstalować urządzenia chłodzące jeśli masz wyższą temp. A jak zgniła to wszystko na to wskazuje. Łączę pozdrowiania

  • Ikonka Użytkownik radek napisał 5 lat, 2 mies. temu:

    temperatura dla przechowania cebuli wynosi 0oC. trzeba zainstalować urządzenia chłodzące jeśli masz wyższą temp. A jak zgniła to wszystko na to wskazuje. Łączę pozdrowiania

  • Ikonka Użytkownik radek napisał 5 lat, 2 mies. temu:

    temperatura dla przechowania cebuli wynosi 0oC. trzeba zainstalować urządzenia chłodzące jeśli masz wyższą temp. A jak zgniła to wszystko na to wskazuje. Łączę pozdrowiania

  • Ikonka Użytkownik nowy napisał 4 lat, 9 mies. temu:

    prawdopodobnie miałeś za ciepło najważniejsza jest kontrola temperatury, wilgotność względna powietrza oraz praca systemu wentylacyjnego

  • Ikonka Użytkownik beyli napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Optymalna temperatura przechowywania cebuli to 0oC, wilgotność względna powietrza w granicach 65-75%, skład gazowy atmosfery 5% CO2- 3% O2 lub ultra niska koncentracja tlenu i dwutlenku węgla – 2% CO2 – 2% O2. Cebula możebyć również przechowywana w stanie zamrożonym w stałej temperaturze -2° do -3oC. Długość okresu przechowania 8-12 miesięcy.

    W naszych warunkach klimatycznych wymagania te można zapewnić składując cebulę w dobrze izolowanej przechowalni i umiejętnie wykorzystując do schładzania chłodne powietrze zewnętrzne.
    Jeśli natomiast chcemy przedłużyć okres przechowania do maja-czerwca, wówczas należy składować w komorach chłodniczych w temperaturze 0oC.

    Cebula przeznaczona do przechowywania zarówno w chłodniach zwykłych jak i z kontrolowaną atmosferą powinna być dobrze dosuszona. Jako opakowanie stosuje się skrzynki uniwersalne (lub podobne) ustawiane na paletach lub też palety skrzyniowe o pojemności ok. 1000 kg. Ustawia się je na wysokość 5 – 6-ciu skrzyniopalet.

  • Ikonka Użytkownik jacek napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Kochani o ile stopni należy obniżać temperaturę dziennie jak cebule się już dosuszy?

  • Ikonka Użytkownik fox napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Po dosuszeniu stopniowo obniżać temperaturę tak, aby w końcu grudnia wynosiła ona 3°C.Pomieszczenie do przechowywania cebuli powinno być dobrze wentylowane i suche (max 70% wilgotności powietrza), a temperatura począwszy od stycznia powinna wynosić ok. 0°C

  • Ikonka Użytkownik pomidorry napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Hej Jacek
    Mi gość od przechowywania mówił ze na początku po dosuszeniu należy obniżać tylko o 0.2 stopnia.A czy suche kazał sprawdzić w następujący sposób: przejdź po pryzmie w butach jak łuski będą odpadły to dosuszona. Ponadto weź szyjkę w palce i roluj jak się będzie kruszyc to znaczy ze towar polezy:)

  • Ikonka Użytkownik ela napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    ooo a to ciekawe, no. Trzeba zapamiętać.

  • Ikonka Użytkownik cebulaxx napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    HEJ Pomidorry zgadzam się z tymi sposobami. Technika technika. Czujniki czujnikami ale jak się szyjka kruszy podczas rolowania jej w palcach to wiadomo ze jest OK :) :)

  • Ikonka Użytkownik czosnek napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Jeszcze macie jakieś złote zasady? Zawsze praktyka jest lepsza niż wyczytane informacje.

  • Ikonka Użytkownik cebulaxx napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Ha ha
    zasad może nie ale z dobrych sprawdzonych praktyk w przechowywaniu cebuli polecam rozłożenie balotow słomy na pryzmie. Super wciąga wilgoć i cebula jest jak ta lala.:)
    Miłego

  • Ikonka Użytkownik antoni napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Witam kolegów po fachu
    mam takie pytanie w kwestii przechowywania cebuli a mianowicie kiedy wentylowane cebuli powinno być intensywniejsze w pryzmie czy jak towar jest w skrzyniopalecie.
    Z góry dziękuję przychylnym
    Antoni

  • Ikonka Użytkownik janusz napisał 2 lat, 10 mies. temu:

    Panie Antoni przy składowania cebuli w pryzmie nie ma potrzeby tak silnej wetylacji jaka powinna być w przypadku wykorzystania do tego celu skrzyniopalet. W tym drugim sposobie przechowywania opór skrzyń jest duży dlatego też ilość powietrza musi być większa niż ta kierowana do pryzm, nawet 4 m wysokości.

Zapisz się do newslettera