Administratorzy grupy

  • Ikonka

Nawożenie i żywienie roślin

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 1 rok, 9 mies. temu

Nawożenie i żywienie roślin

nawożenie marchwi

  • Ikonka Użytkownik grzegorz napisał 7 lat, 10 mies. temu:

    Witam, Czym najlepiej nawozić marchew?

  • Ikonka Użytkownik Tomek napisał 7 lat, 10 mies. temu:

    Grzegorzu, jeśli chodzi o marchew to powinien to być stosunek 75 -150 kg N, 60 – 125 kg P2O5-tlenek fosforu i 125 – 250 kg K2O- tlenek potasu, zależnie od zasobności gleby.Pozdrawiam

  • Ikonka Użytkownik wojtek napisał 7 lat, 10 mies. temu:

    Potas bez problemu może być uzupełniony w jakimkolwiek nawozie organicznym. na podstawie analizy chemicznej gleby można bilansować poszczególne składniki mineralne, uwzględniając zachodzącą mineralizację substancji organicznej. najbardziej deficytowym składnikiem jest azot.

  • Ikonka Użytkownik filip napisał 7 lat, 10 mies. temu:

    Moim skromnym zdaniem sprawa na się następująco:
    Nawożenie powinno być wykonane na podstawie analizy chemicznej gleby, tak aby uzupełnić zawartość składników pokarmowych do poziomu (w mg/dm3 gleby): 100-140 N (NO3+NH4), 60-80 P, 100-120 K, 60-80 Mg i 1500-3000 Ca.

    Jeżeli nie wykonano analiz gleby orientacyjna dawka azotu pod uprawę tego warzywa wynosi 80-120 kg N/ha. Przybliżone dawki pozostałych składników wynoszą 80-120 kg P2O5/ha i 150-250 kg K2O/ha.

  • Ikonka Użytkownik krzysiek9170 napisał 7 lat, 8 mies. temu:

    Nawozy organiczne to podstawa a reszta po analizie gleby.

  • Ikonka Użytkownik pomidorry napisał 7 lat, 8 mies. temu:

    Krzysku a ile procent osób produkujacych warzywa prowadxi orodukcję zwierzęcą i ma obornik?

  • Ikonka Użytkownik bartek napisał 7 lat, 8 mies. temu:

    Dobre pytanie pomidorry, no ale trzeba być zaradnym, może sąsiad da :)

  • Ikonka Użytkownik krzysiek9170 napisał 7 lat, 8 mies. temu:

    Niektórzy mają , ja biore obornik z kurnika a w zamian wstawiam słome, którą musze kupic ale to i tak sie opłaca. plony na takim nawozie są nieporównywalnie większe.

Zapisz się do newslettera