Administratorzy grupy

  • Ikonka

Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw

Grupa publiczna ostatnia aktywność: 4 lat, 3 mies. temu

Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw

płodozmian w uprawie marchwi

  • Ikonka Użytkownik waldek napisał 7 lat, 7 mies. temu:

    Witam, czy ktoś wie czy duże znaczenie ma płodozmian w uprawie marchwi w gospodarstwie ekologicznym?

  • Ikonka Użytkownik mlody napisał 7 lat, 6 mies. temu:

    Płodozmian czyli zaplanowane na wiele lat następstwo roślin po sobie jest podstawą rolnictwa ekologicznego.

  • Ikonka Użytkownik pani napisał 7 lat, 5 mies. temu:

    Płodozmian to podstawa! podnosi żyzność gleby, co gwarantuje uzyskiwanie dobrych plonów bez stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

  • Ikonka Użytkownik gosc napisał 7 lat, 4 mies. temu:

    Ma kluczowe znaczenie. Odpowiednio zaplanowany płodozmian o kilkuletniej rotacji (minimum 4 lata),

  • Ikonka Użytkownik parker napisał 4 lat, 11 mies. temu:

    Jedyny napisał w rozmowie o buraku…

    Zawsze trzeba unikać uprawy marchwi w monokulturze oraz po ziemniakach i ogórkach. Usuwać wszystkie
    resztki roślin w czasie zbioru. Przechowywać korzenie zdrowe bez resztek gleby.
    Kilkuletnia uprawa w monokulturze lub a częsta uprawa marchwi na tym samym polu powoduje nagromadzenie się w glebie groźnych chorób i szkodników, a, w konsekwencji, pogorszenie jakości i obniżenie plonu marchwi. Potwierdziły to wieloletnie doświadczenia płodozmianowo-nawozowe prowadzone w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach
    W razie stwierdzenia uszkodzeń korzeni marchwi wywołanych przez nicienia ? guzaka północnego (Meloidogyne hapla) przerwę w uprawie marchwi trzeba wydłużyć do 5 lub 6 lat.
    W tym okresie nie należy również uprawiać na polu zasiedlonym przez guzaka północnego innych jego roślin żywicielskich, a zwłaszcza pietruszki, selera, skorzonery, buraków, pomidorów, grochu, peluszki i ziemniaków.
    Dobrymi przedplonami dla marchwi są rośliny zbożowe, niektóre bobowate (z wyjątkiem grochu i peluszki), kapustne, dyniowate i cebulowe. W grupie tej na szczególną uwagę zasługują zboża, które pozostawiają glebę stosunkowo ubogą w azot, co ułatwia produkcję marchwi o niskiej zawartości azotanów.

    To raczej miało tu pójść

Zapisz się do newslettera