25.09.2018
pietr-1

Akademia Ochrony Warzyw Korzeniowych wg BASF – rozwiązania na dobre przechowywanie marchwi, pietruszki i selera

Trudny sezon wegetacyjny – wysokie temperatury powietrza i niedobór opadów deszczu – w całej Europie przekłada się już na niską podaż warzyw. Jak będzie w okresie przechowalniczym? Nie wiele było takich sezonów jak ten, w którym warto inwestować w produkcję z przeznaczeniem do przechowywania, a zwłaszcza skuteczne zabezpieczenie towaru przed rozwojem chorób w magazynach – akcentuje Maciej Wita z firmy BASF

W ostatnio opublikowanym przez IUNG-PIB w Puławach raporcie z monitoringiem suszy na terenie Polski od 11 lipca do 10 września 2018 roku, naukowcu Instytutu podkreślają wystąpienie niedoboru wody na obszarze Polski.Średnia wartość Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW) dla kraju, na podstawie którego dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą była ujemna, wynosiła -94 mm. W obecnym sześciodekadowym okresie wartość KBW uległa zwiększeniu o 18 mm w stosunku do poprzedniego okresu. W zachodniej części kraju – tu produkuje się dużo warzyw – odnotowano kolejny już raz zwiększenie obszaru z niskimi wartościami KBW. Najniższe wartości w dalszym ciągu występowały w Poznaniu i na terenach przyległych do tego miasta, na terenie Ziemi Lubuskiej oraz na Nizinie Śląskiej od ?200 do ?229 mm. Duży deficyt wody od -180 do -199 mm notowany jest na terenie Nizin Szczecińskiej, Wielkopolskiej, na Wale Trzebnickim. W pozostałej zachodniej części kraju niedobory wody wyniosły od -160 do -179 mm. We wschodniej części Polski notowany był mniejszy deficyt wody od 0 do -100 mm z wyjątkiem Wysoczyzny Siedleckiej, Pojezierza Chełmińskiego, Stargardzkiego oraz Żuław gdzie deficyt ten wynosił od -120 do -139 mm – można przeczytać w raporcie.

W raporcie IUNG-PIB klimatolodzy podkreślają, że: występujące warunki pogodowe w kolejnym już monitorowanym okresie powodowały w zachodniej części Polski dalsze zwiększenie deficytu wody dla roślin, czego wynikiem jest występowanie suszy wśród dziewięciu upraw. Liczba gmin ogarniętych suszą uległa zwiększeniu z 587 do 631 a powierzchnia o 6,72 punktów procentowych. Wykazany występujący deficyt wody powoduje obniżenie plonów przynajmniej o 20% w stosunku do plonów uzyskanych przy średnich warunkach pogodowych. W tym okresie nadal szczególnie niesprzyjające warunki pogodowe powodujące dotkliwą suszę notowano zwłaszcza w województwie lubuskim, zachodniopomorskim, dolnośląskim, wielkopolskim oraz opolskim.

Mniejsza ilość dobrej jakości warzyw korzeniowych, to obraz tegorocznego sezonu wegetacyjnego

Signum 33 WG na dobre przechowywanie

Informacje te a także inne wiadomości, np. te o znacznym zmniejszeniu plonów u naszego zachodniego sąsiada czy w innych krajach europejskich pozwalają przypuszczać, że niewiele było takich sezonów, jak ten, w którym warto inwestować w produkcję z przeznaczeniem do przechowania. Szczególnie istotnym w końcowym okresie wegetacji warzyw korzeniowych działaniem jest zabezpieczenie ich przed chorobami. Warto pamiętać, że najbardziej groźne i mające duży wpływ na jakość i zdrowotność warzyw korzeniowych w okresie przedzbiorczym i długotrwałego przechowywania są polifagiczne (występujące na wielu gatunkach roślin uprawnych i chwastów, szacuje się, że poraża ponad 400 gatunków) grzyby odglebowe. Jedną z takich groźnych chorób wywoływaną przez grzyb Sclerotinia Sclerotiorum jest zgnilizna twardzikowa.

Objawy zgnilizny twardzikowej na korzeniach selera i marchwi

Typowe objawy choroby to puszysty, biały nalot na porażonych tkankach. Na grzybni tworzą się czarne sklerocja – wielkości nawet ziaren pszenicy. Warto pamiętać, że skutecznym preparatem na tę chorobę w uprawie selera korzeniowego oraz do jej ograniczania w uprawach marchwi i pietruszki jest preparat Signum 33 WG. Przypomnę, że Signum zawiera dwie substancje czynne – piraklostrobinę (substancja z grupy strobiluryn) oraz boskalid (substancja z grupy SDHI). Obecnie najpopularniejszą substancją aktywną SDHI na świecie jest boskalid.

Sklerocja na składowanym korzeniu selera

W produkcji warzywach korzeniowych poza zgnilizną twardzikową, chorobą o gospodarczym znaczeniu jest również alternarioza, która uszkadza korzenie podczas przechowywania. Tegoroczny sezon sprzyjał sprawcy alternariozy, który lubi umiarkowana wilgotność i wysoka temperaturę powietrza. Fungicyd Signum, to specjalista od zwalczania alternariozy. W uprawie marchwi zalecana dawka preparatu wynosi – 1 kg/ha, w uprawie pietruszki korzeniowej i pasternaku – 0,75 kg/ha, w uprawie selera korzeniowego – 1,5 kg/ha. Okres karencji dla fungicydu Signum wynosi: 14 dni w uprawach selera, pietruszki i pasternaku oraz 21 dni w uprawie marchwi.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Typowe objawy zgnilizny twardzikowej, to puszysty, biały nalot na porażonych tkankach

Zdjęcia:. J. Sobolewski, M. Bartczak

Maciej Wita
Regionalny Doradca Agronomiczny
Tel: +48 723 430 005
E-mail: maciej.wita@basf.com
BASF Polska Sp. z o.o.



Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.