25.07.2011

Argentyński rynek cytrusów

Jak wynika z najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w bieżącym sezonie 2010/2011 łączne zbiory owoców cytrusowych w Argentynie wyniosą odpowiednio około 1,3 mln ton, cytryn 580,0 tys. ton będą stanowiły zbiory pomarańczy, 280,0 tys. ton mandarynek, oraz 140,0 tys. ton grapefruitów. Największy wzrost produkcji w bieżącym sezonie odnotowały cytryny z poprzedniosezonowej wielkości 1,0 mln ton, natomiast największy spadek zbiorów będzie dotyczył pomarańczy, których zbiory wstępnie szacowano na około 900,0 tys. ton i mandarynek odpowiednio 400,0 tys. ton. Corocznie największe ilości argentyńskich cytryn kierowane są do przetwórstwa – w bieżącym sezonie będzie to ponad 970,0 tys. ton. Większość argentyńskich owoców cytrusowych eksportowana jest do państw unijnych - około 75% cytryn, 55% pomarańczy, 35% mandarynek i aż ponad 80% grapefruitów. W bieżącym sezonie 2010/2011 wyeksportowane z Argentyny zostanie łącznie około 270 tys. ton cytryn, 100,0 tys. ton pomarańczy, 95,0 tys. ton mandarynek i niecałe 20,0 tys. ton grapefruitów.

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.