25.11.2016
warzywa...

Ceny warzyw w październiku 2016 r. – raport IERiGŻ

W październiku 2016 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny pomidorów spod osłon (o 43 proc.), kalafiorów gruntowych (o 4 proc.), pieczarek (o 3 proc.), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 18 proc.), cebuli (o 31 proc.), buraków ćwikłowych (o 4 proc.) i marchwi (o 7 proc.). W zakładach przetwórczych spadły ceny skupu marchwi na kostkę (o 7 proc.), a buraków nie zmieniły się. Wzrosły natomiast ceny skupu cebuli obieranej i kalafiorów różyczkowanych (po 3 proc.), brokułów różyczkowanych (o 1 proc.), pomidorów do mrożenia (o 5 proc.), kapusty białej (o 10 proc.) – czytamy w raporcie IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny pomidorów spod osłon (o 24 proc.), papryki czerwonej (o 20 proc.) i pietruszki (o 7 proc.), a obniżyły się ceny cebuli (o 3 proc.), kapusty białej (o 9 proc.), kapusty pekińskiej (o 34 proc.), buraków ćwikłowych (o 12 proc.), marchwi (o 8 proc.) i ziemniaków (o 16 proc.). Stabilne były ceny kapusty czerwonej.

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kapusty białej (o 38 proc.), cebuli (o 16 proc.), marchwi i buraków ćwikłowych (po 7 proc.), kalafiorów gruntowych (o 11 proc.), a wzrosły pomidorów spod osłon (o 27 proc.) i ogórków spod osłon (blisko 3-krotnie).

W relacji do października 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 32-44 proc.), cebuli (o 50-56 proc.), kapusty białej (o 58-71 proc.) i marchwi (o 26-54 proc.). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny pomidorów spod osłon i buraków ćwikłowych (po 23 proc.), marchwi (o 44 proc.), cebuli (o 46 proc.), kapusty białej (o 64 proc.) i kalafiorów gruntowych (o 42 proc.). Wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 54 proc.), We wrześniu br., w stosunku sierpnia br., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 6 proc.), ogórków gruntowych (o 18 proc.) i pieczarek (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny cebuli (o 15 proc.), porów (o 11 proc.), marchwi (o 13 proc.), buraków ćwikłowych (o 8 proc.), papryki (o 19 proc.) i kapusty białej (o 8 proc.). W relacji do cen detalicznych z września 2015 r. wzrosły ceny porów (o 7 proc.), a obniżyły się ceny pieczarek (o 3 proc.), cebuli (o 5 proc.), kapusty białej (o 11 proc.), selerów (o 18 proc.), buraków ćwikłowych (o 6 proc.), ogórków gruntowych (o 16 proc.), marchwi (o 24 proc.), kalafiorów (o 8 proc.) i papryki (o 2 proc.). W sierpniu br., w stosunku do sierpnia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększono produkcję marynat (o 5 proc.), warzyw mrożonych (o 41 proc.), konserw warzywnych (o 18 proc.), a obniżono produkcję soku pomidorowego (o 23 proc.).

Eksport warzyw świeżych w sierpniu br. wyniósł 46,4 tys.t, a jego wartość 28,8 mln EUR. W porównaniu z sierpniem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 1 proc., a jego wartość o 7 proc. Do zwiększenia się eksportu przyczyniło się podwyższenie sprzedaży ogórków (o 11 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 44,5 tys.t przetworów warzywnych o wartości 33,7 mln EUR. W stosunku do sierpnia ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 7 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 5 proc. W porównaniu z sierpniem ub.r. obniżyła się sprzedaż konserw (o 17 proc.) i mrożonek (o 7 proc.).

W sierpniu br. zaimportowano 16,1 tys. t warzyw świeżych o wartości 13,1 mln EUR. W relacji do sierpnia ub.r. import warzyw świeżych wzrósł o 3 proc., a jego wartość o 35 proc. Wpłynął na to wzrost przywozu pomidorów (o 38 proc.), czosnku (o 134 proc.) i cebuli (o 15 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 19,7 tys. t, a jego wartość 19,1 mln EUR. W stosunku do sierpnia 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych wzrósł o 12 proc., a jego wartość zwiększyła się o 7 proc. Więcej zaimportowano mrożonek (o 14 proc.), konserw ( o 38 proc.), suszy (o 8 proc.), kukurydzy konserwowej (o 92 proc.) i koncentratu pomidorowego (o 16 proc.).

W sierpniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było dodatnie i wyniosło 30,3 mln EUR. Dodatnie saldo zarejestrowano zarówno w obrocie świeżymi warzywami (15,7 mln EUR), jak i w obrocie przetworami warzywnymi (14,6 mln EUR). W okresie I-VIII 2016 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 43,1 mln euro, wobec ujemnego salda w wysokości 39,1 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu (483,6 mln euro) wzrosła o 2 proc., a wartość importu (526,7 mln euro) zwiększyła się o 3 proc.

raport IERiGŻ


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.