04.12.2013
warzywa_chiny

Chiński rynek owoców i warzyw
Chiny to największy światowy producent owoców i warzyw. W przypadku zbiorów warzyw – stanowią one dokładnie połowę globalnych zbiorów, a w przypadku owoców – około 30% wszystkich owoców zebranych na świecie.

Pomimo tak gigantycznych zbiorów, eksportowane warzywa i owoce stanowią zaledwie ułamek zbiorów – z około 484 mln ton zebranych w minionym roku warzyw (na świecie produkcja wyniosła 956,3 mln ton) wyeksportowano ich jedynie 4,4 mln ton, a w przypadku zebranych łącznie 220,0 mln ton owoców (na świece zbiory owoców to 771,2 mln ton) poza granicę Chin wysłano zaledwie 3,0 mln ton. Jednak w ujęciu wartościowym wyeksportowane z Chin warzywa dają temu krajowi 4 miejsce na światowej liście eksporterów i 7 w przypadku wartości eksportowanych owoców. W zbiorach dominują przede wszystkim arbuzy z wynikiem około 70,0 mln ton, następnie po około 48,0 mln ton pomidory i ogórki, 36,0 mln ton to produkcja jabłek, ponad 32,0 mln ton to zbiory warzyw kapustnych, i po około 27,0 mln ton bakłażanów i 25,0 mln ton cebuli. Ponadto 18,0 -19,0 mln ton stanowi coroczna produkcja czosnku, szpinaku, melonów i marchwi. Największymi odbiorcami chińskich owoców i warzyw pozostają od lat Indonezja, Wietnam, Tajlandia, Malezja czy Japonia, Rosja, Hong Kong oraz Filipiny i Korea Płd. W minionym, 2012 roku Chińczycy wyeksportowali łącznie 7,305 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa, w tym 2,94 mln ton to owoce i 4,36 mln ton warzywa. W tym samym okresie zaimportowali natomiast 2,90 mln ton owoców i warzyw z czego w zasadzie 100% stanowiły zakupy jedynie owoców. W imporcie dominowały przede wszystkim banany – ponad 626,0 tys. ton oraz potaje – niecałe 470,0 tys. ton czy 420,0 tys. ton arbuzy. W eksportowanych produktach największe ilości stanowił oczywiście czosnek – aż 1,34 mln ton, poza tym 976,0 tys. ton jabłek, 818,0 tys. ton owoce miękkie, ponad 600,0 tys. ton cebula, 595,0 tys. ton marchew i inne warzywa korzeniowe oraz ponad 353,0 tys. ton gruszki. W importowanych na rynek chińskich owocach i warzywach dominują te pochodzące z Tajlandii  977,0 tys. ton oraz z Chile – ponad 570,0 tys. ton i Wietnamu 442,0 tys. ton. W eksporcie największy rynek – odbiorca to w roku 2012 wspomniana już Indonezja  795,0 tys. ton oraz Wietnam  662,0 tys. ton i Tajlandia  612,0 tys. ton.
Pomimo, iż Chiny są tak znaczącym eksporterem produktów ogrodnictwa w rzeczywistości produkty te w śladowych ilościach trafiają na rynek unijny. W minionym, 2012 roku Chiny skierowały na unijny rynek w sumie 158,0 tys. ton owoców i warzyw, w tym ponad 105,0 tys. ton to same warzywa. Najwięcej trafia do Unii Europejskiej czosnku – przed rokiem było to 45,0 tys. ton, w przypadku owoców dominują grapefruity.
Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.