24.07.2015
mączlik szklarniowy

Mączlik szklarniowy

Diagnostyka szkodników warzyw kapustnych: Mączlik szklarniowy

W uprawie warzyw kapustnych coraz powszechniej można zaobserwować mączliki: szklarniowego i warzywnego. Owad dorosły jest mały, od 1 do 1,5 mm. Ciało mączlika jest zielonkawe. Jednak pokryte jest dużą warstwą wosku, co sprawia, że jest śnieżnobiałe.

Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum)

Jest to szkodnik występujący na roślinach uprawianych pod osłonami. Na pole przenoszony jest razem z rozsadą. Owad dorosły jest mały, od 1 do 1,5 mm. Ciało mączlika jest zielonkawe. Pokryte jest dużą warstwą wosku, co sprawia, że jest śnieżnobiałe. Owalne jajo, długość do 0,25 mm samica składa na spodniej stronie liści. Larwa pierwszego stadium, długości około 0,3 mm jest płaska i żółtawobiała, ma odnóża. Larwy drugiego i trzeciego stadium odnóża tracą i są przytwierdzone na stałe do spodniej strony liścia. Po kolejnym linieniu przekształcają się w poczwarki. Larwy i osobniki dorosłe mączlika odżywiają się sokiem pobieranym z tkanki roślinnej. W trakcie pobierania pokarmu wydalają duże ilości lepkiej substancji zwanej spadzią lub rosą miodową. Na rosie miodowej rozwijają się grzyby sadzaki.

Ochrona

  • Zwalczać mączlika na rozsadzie przed jej wysadzeniem w polu.
  • Zwalczanie chemiczne ? zarejestrowany jest tylko jeden insektycyd – Movento 100 EC

W lipcu, sierpniu pojawiają się motyle drugiego pokolenia.

Ochrona

  • Zwalczanie chwastów na plantacji i wokół niej.
  • Zaleca się stosowanie środka biologicznego Dipel WG.
  • Zwalczanie chemiczne ? insektycydy najskuteczniejsze gdy są stosowane na najmłodsze stadia gąsienic.

dr inż. Maria Rogowska

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa

Skierniewice


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.