11.01.2018
kalafior

Fioletowe owoce i warzywa nowym trendem na rynku spożywczym

Według przewidywań brytyjskiej sieci handlowej Waitrose nowy trend na rynku żywności nazwany “eat the rainbow” spowoduje, że konsumenci zainteresują się ciekawymi kolorami owoców i warzyw. Według sieci tym roku na topie będzie fiolet i purpura.

Fioletowe wersje marchwi, słodkich ziemniaków, fig, kapusty i bakłażanów należą do warzyw, które będą znikać ze sklepowych z półek w 2018 roku.

Nicola Waller, szefowa działu świeżych produktów Waitrose, potwierdziła, że media społecznościowe zmieniły relacje konsumentów z jedzeniem – internauci dzielą się zdjęciami dań bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, co powoduje, że chcą dodać im koloru i blasku.

Jak dodaje, już widać pierwsze potwierdzenia dla tego trendu. Dla przykładu – fioletowe marchewki były hitem sprzedaży sieci w okresie bożonarodzeniowym, a sprzedaż borówek w sezonie była większa niż truskawek.

- Z powodu rosnącego popytu w przyszłym roku wprowadzamy do oferty wiele nowych, fioletowych produktów, w tym więcej odmian fioletowych ziemniaków – dodała.

Na liście najpopularniejszych trendów dotyczących jedzenia i picia sieci Waitrose na 2018 r. znalazły się także: indyjskie jedzenie uliczne, białka roślinne, takie jak nasiona roślin strączkowych i ziarna zbóż oraz aperitify, które są coraz bardziej popularne wśród młodych ludzi w Wielkiej Brytanii.

uk.news.yahoo.com


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.