07.11.2012
warzywa

Francja coraz bardziej BIO

We Francji w ostatnim czasie, tj. między 2010 a 2011 r. aż o 19% wzrosła powierzchnia upraw ekologicznych. W sumie 9615 producentów/firm do uprawy owoców i warzyw przeznacza obszar 40 972 ha.

Francuscy producenci warzyw organicznych podwoili w okresie 20007-2011 r. obszar do produkcji świeżych warzyw. W roku 2011 r. metodami ekologicznymi warzywa we Francji produkowano na 11 177 ha (95% to produkcja polowa). Głównym rejonem produkcji bio we Francji nadal jest Bretania (północno-zachodnia część Francji), gdzie świeże warzywa z certyfikatem ekologicznym uprawia się na 3027 ha (21% krajowego obszaru poświęconego organicznej produkcji warzyw), z których 30% zajmują kalafiory i różne odmiany kapusty.

Robert Solarski


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.