03.03.2017
Tomato fruit with water drop and sunlight close up shot

HISZPAŃSKA KONSUMPCJA WARZYW I – IX 2016
W pierwszych trzech kwartałach minionego roku spożycie owoców i warzyw przez hiszpańskie gospodarstwa domowe oszacowano na około 6,098 mln ton. Najwięcej Hiszpanie spożyli owoców – w okresie od stycznia do końca września minionego roku było to 3,349 mln ton, następnie warzyw  2,09 mln ton oraz ponad 739,0 tys. ton ziemniaków. Średniomiesięczne spożycie w lokalnych gospodarstwach domowych utrzymywało się w ciągu omawianego okresu na stabilnym poziomie – łącznie owoców i warzyw wraz ziemniakami spożywano w każdym miesiącu około 680,0 – 700,0
tys. ton, przy czym najmniej w pierwszym kwartale 2016 roku.

W pierwszych trzech kwartałach spośród warzyw najchętniej sięgano po pomidory  488,7 tys. ton oraz cebulę  248,6 tys. ton i słodką paprykę  161,4 tys. ton.

FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.