16.11.2011
warzywa

Holandia – światowy potentat w eksporcie warzyw

Jak wynika z najnowszych danych w minionym roku Holandia wyeksportowała łącznie 4,6 mln ton świeżych warzyw o łącznej wartości 4,2 mld euro. Tym samym Holandia utrzymała po raz czwarty z rzędu pozycję światowego lidera  największego eksportera świeżych warzyw na świecie. W stosunku do roku poprzedniego  2009, Holendrzy zwiększyli swój eksport o dokładnie 7%. Najwięcej przed rokiem z warzyw Holendrzy wysłali poza granicę cebuli  1,4 mln ton oraz 900,0 tys. ton pomidorów. Spore ilości stanowiły ponadto wyeksportowane ogórki oraz słodka papryka. W sumie w całym 2010 roku łączny, globalny eksport warzyw zamknął się wielkością 32,2 mln ton, a na drugim miejscu pod względem światowego eksportu warzyw znalazł się Meksyk. Tuż po Holandii i Meksyku na kolejnych miejscach znalazły się: Hiszpania, Chiny oraz Stany Zjednoczone. Natomiast w przypadku największych światowych importerów warzyw dominują od lat Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Rosja. Natomiast w przypadku eksportowanych świeżych owoców Holandia może pochwalić się nieco dalszym miejscem na światowej liście. W minionym roku z wynikiem 2,5 mln ton kraj ten zajął ósme miejsce wśród największych światowych eksporterów. Łączna wartość wyeksportowanych przed rokiem holenderskich owoców to 2,7 mld euro, a ubiegłoroczny wolumen eksportu był o zaledwie 1% wyższy niż przed rokiem. We wspomnianym eksporcie dominowały jabłka z wynikiem 400,0 tys. ton oraz gruszki  odpowiednio 300,0 tys. ton. W sumie w całym minionym roku łączny, światowy eksport owoców świeżych wyniósł 62,3 mln ton, a największe ilości stanowiły przede wszystkim eksportowane banany, następnie jabłka oraz pomarańcze. Na czele największych państw eksportujących owoce stała w minionym roki Hiszpania z wynikiem 5,9 mln ton oraz kolejno Ekwador i Stany Zjednoczone. Największe natomiast ilości owoców corocznie sprowadzane są przez Rosję, Niemcy oraz Chiny.

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.