24.02.2015
CEBULA EKO

HOLENDERSKI EKSPORT OWOCÓW I WARZYW
Według najnowszych dostępnych danych za rok 2013, Holandia to numer 1 na światowej liście eksporterów świeżych warzyw. We wspomnianym roku wyeksportowano z tego kraju 7,68 mln ton owoców i warzyw z czego aż 5,2 mln ton stanowiły same warzywa. W przypadku całkowitej wysyłki owoców i warzyw razem kraje ten zajmuje 3 pozycję tuż po Hiszpanii i Meksyku na globalnej liście eksporterów, w tym wspomniane pierwsze miejsce w eksporcie warzyw ale za to 11 w przypadku eksportu samych owoców.

Można wyróżnić 11 produktów, w których Holandia posiada znacząca pozycję eksportera – w roku 2013 były to: cebula i cykoria – numer 1 na świecie, pomidory, marchew oraz pieczarki i pory – 2 miejsce, oraz papryka, ananasy, gruszki, ogórki, kapusty, fasola i bakłażany – 3 miejsce na świecie. Według danych w 2013 roku eksport świeżych owoców i warzyw z Holandii miał wartość ponad 81,3 mld euro. W przypadku cebuli eksport holenderski zamknął się wolumenem 1,63 mln ton, dla pomidorów było to 1,1 mln ton, ogórków – 457,0 tys. ton, 445,0 tys. ton słodkiej papryki, 400,0 tys. ton marchwi, 300,0 tys. ton gruszek oraz 220,0 tys. ton reeksportowanych ananasów.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Position Netherlands in world export


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.