24.05.2018
IMG_1740

IERiGŻ – analiza rynku warzyw

- W kwietniu br., w porównaniu z marcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 50%), marchwi (o 40%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%). Obniżyły się jedynie ceny skupu kapusty białej (o 3%). W porównaniu z marcem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 5%), a obniżyły się ceny cebuli obieranej (o 5%) i marchwi na kostkę (o 4%) – informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, eksperci IERiGŻ.

Jak informuje IERiGŻ w raporcie nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny marchwi (o 103%), kapusty pekińskiej (o 15%), buraków ćwikłowych i selerów (po 12%), cebuli i ziemniaków (po 6%) i kapusty białej (o 3%). Stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej. W porównaniu z marcem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny marchwi (o 23%), kapusty białej (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 1%), a stabilne były ceny skupu cebuli.

- W kwietniu 2018 r., w porównaniu z kwietniem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 173%), marchwi (o 117%), buraków ćwikłowych (o 63%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 32%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 22%), pomidorów szklarniowych (o 17%) i pieczarek (o 6%). W zakładach przetwórczych w kwietniu br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny kapusty białej (o 56%) i cebuli obieranej (o 50%). Obniżyły się ceny marchwi na kostkę (o 4%), a nie zmieniły się ceny skupu buraków ćwikłowych. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny marchwi (o 100%), buraków ćwikłowych i cebuli (po 37%) i kapusty białej (o 2%). W marcu br., w porównaniu z lutym br., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 13%), porów (o 9%), marchwi (o 5%) i buraków ćwikłowych (o 2%).Obniżyły się ceny kapusty białej (o 3%), a nie zmieniły się ceny cebuli, papryki, pomidorów i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z marca ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 33%), kalafiorów (o 15%), kapusty białej (o 12%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli (o 9%), selerów (o 6%), a obniżyły się ceny papryki (o 27%), porów (o 19%), pomidorów (o 8%) i pieczarek (o 1%) – informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński.

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie w lutym br., w porównaniu z lutym ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja marynat (o 16%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i warzyw mrożonych (o 8%). Eksport warzyw świeżych w lutym 2018 r. wyniósł 29,5 tys. t, a jego wartość 12,7 mln EUR. W porównaniu z lutym 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 23%, a jego wartość zmniejszyła się o 17%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 69%), marchwi (o 55%), kapusty (o 45%), ogórków (o 16%) i pomidorów (o 9%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,2 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,7 mln EUR. W porównaniu z lutym 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 5% a jego wartość zwiększyła się o 6%. Obniżył się wolumen eksportu mrożonek (o 22%), marynat (o 21%), suszy (o 19%), konserw (o 7%) w tym kapusty kwaszonej (o 22%).

W lutym 2018 r. zaimportowano 61,3 tys. t warzyw świeżych tj. o 3% więcej niż w lutym ub.r. Wartość importu wyniosła 67,2 mln EUR, tj. o 17% mniej niż w lutym 2017 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu marchwi (o 147%), czosnku (o 54%), kapusty (o 44%), papryki (o 9%) i pomidorów (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 26,0 tys. t (o 19% więcej niż w lutym ub.r), a jego wartość 25,2 mln EUR (o 15% więcej niż w lutym 2017 r.). Wzrósł wolumen importu konserw (o 52%), koncentratu pomidorowego (o 46%) oraz marynat (o 21%) w tym kukurydzy konserwowej (o 67%). W lutym 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich  przetworami wyniosło 35,0 mln EUR wobec ujemnego (45,2 mln EUR) w lutym 2017 r.

IERiGŻ


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.