30.08.2019
dav

Jak zwiększyć jednocześnie plon oraz zdolność przechowalniczą? Na finiszu zastosuj dolistnie dobry nawóz wapniowy

Wapń to pierwiastek, którego nie da się zastąpić żadnym innym. Spełnia ogromną rolę w budowaniu rośliny, jak i w jej procesach fizjologicznych. Wchodzi między innymi w skład ścian komórkowych pogrubiając je i wzmacniając. Ma również wpływ na podział komórek i na prawidłowe funkcjonowanie struktur komórkowych. Wapń w trakcie wegetacji warzyw zwiększa odporność roślin na choroby. Jego niedobór ma również wpływ na występowanie chorób fizjologicznych, które nie pochodzą od patogenów takich jak bakterie czy grzyby. Do najczęściej występujących chorób fizjologicznych należy sucha zgnilizna wierzchołków owoców papryki lub pomidora, która niejednokrotnie robi ogromne straty u polskich producentów.

Na zdjęciu przykład suchej zgnilizny na papryce (mat. ICL)

Na zdjęciu przykład suchej zgnilizny na owocu pomidora

Kolejną bardzo problematyczną chorobą powodowaną brakiem wapnia w roślinie jest tipburn (zamieranie brzegów liści) występujący na roślinach kapustnych (głównie kapusty pekińskiej, kalafiorze) i sałacie. Często choroby te nie są powodowane brakiem wapnia w glebie, a brakiem jego pobierania przez system korzeniowy roślin. Wapń wpływa pozytywnie na pobieranie fosforu, z którym jednocześnie odgrywa ogromną rolę w przechowywaniu warzyw między innymi ograniczając występowanie chorób przechowalniczych.

Na zdjęciu objawu tipburn u kapusty pekińskiej

Na zdjęciu objawu tipburn u kalafiora

Aby zapobiec wszystkim ww. problemom ograniczającym prawidłowy wzrost roślin i jakość plonu, tym samym zwiększając jego jakość i masę wystarczy sukcesywnie wykonywać zabiegi dolistne nawozem wapniowo potasowym Agroleaf Power Calcium 11-5-19+2,5MgO+9 CaO+mikro.

Agroleaf Power Calcium to po pierwsze unikatowy produkt, bo zawiera w swoim składzie wszystkie podstawowe makro i mikroelementy w połączeniu z wapniem. Dzięki temu rolnik wykonując jeden, a nie dwa osobne zabiegi, zaopatruje roślinę we wszystkie najważniejsze pierwiastki jednocześnie, tym samym zwiększa skuteczność oprysku, oszczędzając czas i pieniądze. Po drugie to nawóz wyjątkowo szybko działający. Wapń, który zwykle ma problem w przenikaniu do wnętrza roślin, dzięki technologii M77 zastosowanej w Agroleaf Power Calcium, wnika do tkanek bardzo szybko. Jest doskonale skuteczny dając wymierne korzyści producentom warzyw.

Nawóz ten został szeroko doceniony przez producentów papryki w regionie radomskim oraz przez producentów kapusty pekińskiej i pozostałych warzyw kapustnych w Małopolsce i innych regionach kraju.

Jeżeli szukasz informacji o produkcie zajrzyj na naszą stronę:

icl-sf.com/pl-pl/products/speciality_agriculture/2098-agroleaf-power-calcium/

lub skontaktuj się z naszymi doradcami

  • Andrzej Miąsko (region południowy) 0 604 321 398
  • Marcin Gutkowski (region północny) 0 605 363 220
  • Tomasz Pisulewski doradca techniczny (cały kraj) 0 661 755 515



Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.