16.04.2019
IMG_5850

Jeszcze większe możliwości wykorzystania fungicydu Scorpion 325 SC. Rozszerzono rejestrację Scorpion 325 SC

Fungicyd Scorpion można teraz wykorzystać do ochrony w większej liczbie gatunków warzywnych (np. pietruszka, pasternak, cukinia) oraz na kolejne choroby. Przykładowo w cebuli poza alternariozą i rdzą teraz w etykiecie jest teraz Stemphylium.

Scorpion jest preparatem znanym i cenionym przez producentów warzyw i owoców. Jego użycie pozwala na skuteczną ochronę przeciwko wielu chorobom, w tym takim jak: alternarioza, Stemphylium, szara pleśń, rdza, czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa czy mączniak prawdziwy. Producenci cenią ten preparat także za szeroką rejestrację obejmującą kilkadziesiąt gatunków, a co za tym idzie, wszechstronność użycia.

Dlatego użytkowników z pewnością ucieszy fakt, że rejestracja fungicydu Scorpion została znacząco rozszerzona.

Szczególną uwagę należy zwrócić na uprawy i choroby, które są ważne gospodarczo a pojawiły się w etykiecie Scorpion po raz pierwszy. Są to między innymi w grupie roślin warzywnych:

  • Cebula i por (oraz wszystkie nowe w etykiecie gatunki cebulowe – czosnek, siedmiolatka i szczypiorek) – poza alternariozą i rdzą teraz w etykiecie znalazła się także “plamistość powodowana przez Stemphylium“. Jest to choroba bardzo ważna gospodarczo, z którą boryka się wielu producentów cebuli, a którzy dostaną teraz możliwość bardzo skutecznej ochrony przeciwko temu groźnemu patogenowi.
  • Pietruszka (wraz z pasternakiem) - uprawy w ochronie których ilość dostępnych preparatów przeciwko chorobom jest niezbyt duża, a rejestracja Scorpion zmienia możliwości ochrony.
  • Cukinia wraz z patisonem, kabaczkiem, dynią, melonem i arbuzem – rejestracja przeciwko wielu chorobom z mączniakiem prawdziwym na pierwszym miejscu.

Poza wymienionymi powyżej oraz dotychczasowymi zarejestrowanymi gatunkami i chorobami w nowej etykiecie Scorpion znajduje się po raz pierwszy wiele nowych zastosowań. Pełna lista chronionych gatunków i zarejestrowanych chorób w tabeli poniżej:

Chroniony gatunek G – grunt,
O – osłony,
S – szklarnia
Zwalczane choroby
Brokuł G zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Burak ćwikłowy G zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka
Cebula G alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli)
Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna G zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Cukinia, kabaczek, patison GOS mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Cykoria korzeniowa G zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy
Cykoria sałatowa GOS zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy
Czosnek, szalotka, cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek G alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli)
Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy G antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza).
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia) GOS nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa
Kalafior G czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż G czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) G czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
Kapustne liściowe (rukola ? rokietta siewna, jarmuż) GOS czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa
Karczoch zwyczajny G mączniak prawdziwy
Malina, jeżyna GOS antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny
Marchew G mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi, czarna zgnilizna marchwi
Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna GOS mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.
Oberżyna (syn. bakłażan) GOS mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści
Ogórek GOS mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Papryka GOS mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści
Pasternak, pietruszka G mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Pietruszka (uprawiana na nać) GOS mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa
Pomidor GOS mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści
Por G alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora.
Poziomka GOS antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari
Rośliny szkółkarskie ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni), rośliny szkółkarskie leśne, odnowienia, zalesienia oraz plantacje drzew leśnych G mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe
Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) GOS mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa
Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera G zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Seler korzeniowy G alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera
Seler listkowy GOS septorioza selera, zgnilizna twardzikowa
Seler naciowy GOS alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera
Szparag G rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów szparaga
Szpinak GOS antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa
Truskawka GOS antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari

Więcej informacji szukaj na www.syngenta.pl

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić szczególną uwagę na zwroty i symbole (oznaczenia) ostrzegawcze oraz zalecane środki ostrożności zamieszczone i opisane na etykiecie produktu.

Informacja prasowa

Syngenta



Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.