09.11.2012

Komisja europejska chce zapobiegać marnowaniu żywności

Komisja Europejska opublikowała specjalny raport poświęcony niewykorzystywaniu w odpowiedni sposób produkowanych na terenie Unii Europejskiej owoców i warzyw. Jak wynika z najnowszych danych oraz badań przeprowadzonych przez unijne, specjalistyczne ośrodki w tym Uniwersytet w Gandawie (badania pod nadzorem Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ) oraz według badań przeprowadzonych przez prof Peter Ragaert (UGent), William Rijpkema (Wageningen University), Mieke Uyttendaele (Veg-i-Trade) i Benedikt Sas (Food2Know), to największe straty w nieodpowiednim wykorzystywaniu, spożywaniu oraz przechowywaniu żywności dotyczą właśnie
owoców i warzyw. Od momentu produkcji i samych zbiorów do momentu jakiejkolwiek dystrybucji – na przykład poprzez sieci supermarketów czy sklepów detalicznych, czyli do momentu bezpośredniego zakupu przez konsumenta policzone straty sięgają prawie 50% z owoców i warzyw produkowanych w Europie. Zdaniem naukowców, giną one po prostu w łańcuchu żywnościowym. W związku z obecną sytuacją na unijnym rynku, Komisja w swym raporcie zaleca podstawowe działania, dzięki którym konsumenci mogą przyczynić się do zredukowania skali tego zjawiska, a poprzez małe kroki mogą zmniejszyć ilość marnowanej żywności.

Wyszczególniono między innymi 10 postulatów, w tym do najważniejszych należy:
1) dokładne planowanie listy zakupów ? szacowanie tygodniowej listy realnie potrzebnych nam zakupów z uwzględnieniem planowanego menu oraz kupowanie raczej nie pakowanych owoców i warzyw a już w szczególności produktów gotowych pakowanych hermetycznie obranych ze skóry i umytych, a luzem, ważonych z wybraną dla siebie konkretnie potrzebną ilością,
2) dokładne sprawdzanie terminu przydatności kupowanej żywności, w tym także przetworów owocowo-warzywnych,
3) spożywanie w pierwszej kolejności produktów o krótkim terminie przydatności lub z kończącą się niebawem datą do spożycia,
4) wykorzystywanie owoców i warzyw, które nie bardzo nadają się już do bezpośredniego spożycia w przetwórstwie poprzez przegotowanie ich lub w inny sposób, jako dodatek do zup, deserów czy innych potraw, a tych owoców i warzyw, których od razu wiemy, że nie spożyjemy do przechowywaniu w zamrażarkach.

Jak już wspomniano, europejski projekt badawczy Veg-i-Trade próbuje oszacować i zredukować straty w łańcuchu owoców i warzyw. Stworzone w ramach europejskiego projektu Veg-i-Trade przez naukowców Ghent University i Uniwersytetu w Wageningen modele statystyczne mają w przyszłości być wykorzystane do planowania i logistyki zarówno dla producentów, jak i przetwórców żywności, w transporcie oraz sieciach handlowych i bezpośrednio dla konsumentów.

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.