02.08.2015
20150723_140251

Marchew zaorana

Producent wydał kilkadziesiąt złotych na założenie dużej plantacji marchwi. Niestety susza w rejonie produkcji sprawiła, że zainwestowane w każdy hektar prawie 5 tys. złotych niestety trzeba było przeorać.


Warzywa korzeniowe należą do jednych z łatwiejszych w uprawie. Marchew jest jednym z najmniej wrażliwych na niedobór wody co wynika przede wszystkim z jej długiego systemu korzeniowego. Niestety nawet w przypadku uprawy marchwi w okresach suszy plantatorzy tego warzywa powinni mieć możliwość nawadniania. Brak systemu nawadniającego na polu wiąże się z bardzo dużym ryzykiem obniżenia plonu i jego jakości, a nawet całkowitą jego stratą. W tym sezonie w południowej części Dolnego Śląska, opadów jest jak na lekarstwo. Zarówno w uprawach warzyw jak i zbóż rolnicy odnotowują spadek plonu, co jest spowodowane ciepłą i bezśnieżną zimą, oraz trwającą od wczesnej wiosny suszą. Suma opadów w kwietniu oraz maju nie przekroczyła 20 mm.

Tydzień temu odwiedziłam 80 ha plantację marchwi zlokalizowaną w południowej części Dolnego Śląska. Plantacja została założona na glebach średnich klasy 2 bez możliwości nawadniania. Zasiewy rozpoczęto na początku maja, a do uprawy wykorzystano dwie odmiany o długim okresie wegetacji Nerac F1 (Bejo Zaden) oraz Elegance F1 (Bayer). Marchew wysiana w pierwszej i drugiej dekadzie maja charakteryzowała się dobrymi wschodami jednak były one bardzo nierówne, co znacznie utrudniło ochronę herbicydową. Nasiona odmiany Elegance F1 wysiane w trzeciej dekadzie maja praktycznie nie wzeszły, a w najlepszych miejscach obsada na mb. nie przekraczała 20 roślin, za próg opłacalności przyjmuje się średnio 50 sztuk/mb.

Główną przyczyną braku wschodów była przedłużająca się susza w tym okresie. Czas jaki musi upłynąć od momentu siewu do wschodów marchwi w maju mieści się w przedziale 7-10 dni. Dodatkowo późne siewy marchwi przy braku możliwości nawadniania zawsze związane są z dużym ryzykiem niepowodzenia. W konsekwencji plantator został zmuszony do decyzji o częściowej likwidacji uprawy z powodu braku jej opłacalności.

Poniżej tabela z zestawieniem poniesionych kosztów w przeliczeniu na 1 ha uprawy marchwi.

Szacunkowe wyliczenie kosztów poniesionych na produkcję w przeliczeniu na 1 ha upraw marchwi

Lp. Cena netto Ilość na ha Koszt na 1 ha/zł
1 Materiał siewny zaprawiany 374,40 zł za 100 000 nasion 1 mln nasion 3744
2 Nawozy
2a Azot 32% 1130 zł za tonę 310 kg 350,3
2b NPK 6-20-30 1650 zł za tonę 280 kg 462
3 Środki ochrony
3a Linuron 50 zł za 1 l 1 l 50
3b Fluorochloridon 75 zł za 1 l 1,5 l 112,5
Suma 4718,8

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Srebro


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.