17.11.2011
Eksport warzyw z Holandii w 2011 zmniejszył się

Eksport warzyw z Holandii w 2011 zmniejszył się

Mniejszy holenderski eksport warzyw i owoców

 

Holenderski eksportu  warzyw i owoców nie odzyskał poziomu sprzed kryzysu. Ale co zaskakujące kraj ten wysyła do Polski coraz więcej warzyw m.in. kapusty i pora. Czy sami mało produkujemy? Kapusty co roku ok. 30 000 ha.

W pierwszych 3 kwartałach 2011 r. eksport warzyw i owoców spadł o 8% w porównaniu z analogicznym okresem w 2010 roku. Eksport wyniósł 1 654000 kg, wobec 1 799 000 kg w 2010 roku. Jeśli chodzi o miesiąc wrzesień 2011 r. eksport owoców i warzyw jest o 2% niższy niż we wrześniu 2010. W pierwszych 3 kwartałach 2011 r w  porównaniu z analogicznym okresem roku 2010 eksport do Wielkiej Brytanii zmniejszył się o 9%, do Niemiec o 12%, do Rosji o 15%, a do Francji aż o 18%. Więcej warzyw i owoców Holendrzy wysłali do Włoch (wzrost o 2%), któregłownie zwiększyły swoje zakupy papryki i pomidorów, ale zmniejszyłyzakupy gruszek, kapusty i marchwi. Eksport do Polska wzrosł natomiastaż o 21% głównie za sprawą ogórków, kapusty i porów.

 

Na podstawie: fructidor


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.