10.02.2013
warzywa

Podsumowanie tygodnia na rynku warzyw

Jak podaje TVR: “Ostatni tydzień na rynku warzyw krajowych oraz importowanych charakteryzował się niewielkimi wahaniami cen. Podwyżki widoczne były w przypadku marchwi, czosnku i ziemniaków krajowych. Ceny warzyw importowanych nieco spadły, jednak nadal utrzymują się na podobnym poziomie, co tydzień temu.

“Niestety ubiegłotygodniowy atak zimy i ferie dla województwa mazowieckiego spowodowały, że obroty na rynku hurtowym są znacząco mniejsze. Co do poziomu cen w ubiegłym tygodniu to zdrożała marchew krajowa, jest jej teraz coraz mniej. Ta, która pochodzi z przechowalni kosztuje około 1 złotego za kilogram. Marchew pochodząca ze zwykłych chłodni jest tańsza – 80 groszy za kilogram. Nadal utrzymują się wysokie ceny sałaty krajowej. Za skrzynkę, w której mieści się 16 sztuk trzeba zapłacić około 50-55 złotych. Od 8 złotych do 10 złotych kosztuje 20-kilogramowy worek kapusty białej. Około 50-60 groszy kosztuje kilogram kapusty czerwonej. W przypadku cebuli zanotowaliśmy tendencję wzrostową – nawet do 1 złotego. Cena ziemniaków nie zmieniła się w znacznym stopniu. Co do warzyw importowanych – cena papryki pochodzącej z Hiszpanii utrzymuje się na stabilnym poziomie, warzywo kosztuje od 7 złotych do 7 złotych 50 groszy. W poprzednim tygodniu spadła cena cukinii – obecnie kosztuje około 7-8 złotych za kilogram” infmormuje Maciej Kmera, ekspert z rynku Bronisze. “

Źródło: TVR 


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.