27.05.2011
handel warzywami

Zdjęcie: e-warzywnictwo.pl

Polski handel zagraniczny świeżymi owocami i warzywami w pierwszym kwartale 2011 r

W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262,0 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton. Za wyeksportowane za granicę świeże produkty ogrodnictwa uzyskaliśmy sumę niecałych 119,0 mln EUR w przypadku sprzedaży świeżych owoców i 101,2 mln EUR dla warzyw. W analogicznym okresie pierwszych trzech miesięcy minionego roku poza granice wysłaliśmy dokładnie 383,9 tys. ton owoców oraz 159,8 tys. ton warzyw. Tym samym w porównaniu do pierwszego kwartału 2010 roku wolumen eksportu owoców zmniejszył się znacząco o 32%, a warzyw o 22%. W przypadku wartości tegorocznego eksportu dla owoców świeżych była ona wyźsza wobec poprzedniego roku o 9%, pomimo tak znacznego spadku ilości wyeksportowanych owoców zadecydowały bardzo wysokie tegoroczne ceny eksportowe polskich owoców. W przypadku warzyw wartość sprzedaży była niźsza o zaledwie 4%. Zmniejszenie wielkości eksportowanych polskich produktów ogrodnictwa w bieżącym roku to wynik zredukowanych ubiegłorocznych zbiorów zarówno warzyw jak i owoców. Największe ilości owoców w okresie styczeń - marzec dostarczyliśmy do państw WNP – ponad 243,0 tys. ton (łączny udział w eksporcie niecałe 93%). Pozostałe niecałe 18,0 tys. ton owoców wyeksportowaliśmy do państw unijnych. W pierwszym kwartale br. w eksporcie dominowały polskie jabłka  214,0 tys. ton, z czego 203,0 tys. ton trafiło na rynek wschodni. W przypadku eksportu warzyw największe ilości stanowiły w pierwszym kwartale polskie pieczarki  ponad 41,0 tys. ton, warzywa kapustne  42,3 tys. ton, cebula – ponad 19,0 tys. ton wobec 37,5 tys. ton przed rokiem, oraz warzyw korzeniowe  ponad 13,0 tys. ton.
W okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku zmniejszyliśmy wielkość dostaw zarówno owoców jak i warzyw do Polski. W omawianym okresie sprowadziliśmy niecałe 265,0 tys. ton świeźych owoców oraz 126,1 tys. ton warzyw. Dla porównania w analogicznym okresie minionego roku wielkości te wyniosły następująco  312,2 tys. ton owoców i 131,1 tys. ton warzyw. Za zaimportowane owoce polscy importerzy zapłacili 202,1 mln EUR wobec 212,8 mln EUR przed rokiem, a za warzywa 116,0 mln EUR wobec 127,2 mln EUR rok temu. Z państw unijnych pochodziło ponad 172,0 tys. ton sprowadzonych owoców i 114,1 tys. ton warzyw. Z państw trzecich natomiast zakupiliśmy prawie 80,0 tys. ton owoców i niecałe 5,5 tys. ton warzyw. Jak co roku w sprowadzanych owocach dominowały cytrusy  łącznie ponad 155,0 tys. ton oraz banany ponad 51,0 tys. ton. Pozostałe ilości zaimportowanych owoców stanowiły winogrona ponad 17,0 tys. ton, jabłka i gruszki  ponad 16,0 tys. ton – prawie dwukrotny wzrost wobec analogicznego okresu roku poprzedniego. W imporcie warzyw do Polski dominowały w okresie pierwszych trzech miesięcy pomidory  42,5 tys. ton następnie warzywa cebulowe- ponad 21,0 tys. ton, ogórki  13,7 tys. ton, warzywa kapustne  12,6 tys. ton z przewaga brokułów i kalafiorów niecałe 7,0 tys. ton, warzywa korzeniowe – 11,1 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.