12.07.2019

Pomidorowe Warsztaty Polowe w Żarkach – słoneczna seria zdjęć

11 lipca w Żarkach (woj. dolnośląskie) odbyły się Pomidorowe Warsztaty Polowe w ramach Agro Akademii Warzywniczej BASF. Spotkanie zostało zorganizowane przez BASF Polska, Dział Agricultural Solutions wraz z SGP Pudliszki, Pomwitrus, ZPOiW Wielkopolanie oraz firmy partnerskie (ADOB, Nunhems, Hazera, HM.Clause, Awimex, Grupa Mularski). Gospodarzami tegorocznych Warsztatów byli Wioletta i Tomasz Skupin specjalizujący się od kilkunastu lat w produkcji pomidora polowego dla przetwórstwa. Liczna grupa producentów przybyła na pola dolnośląskiego gospodarstwa mogła przyjrzeć się innowacyjnemu rozwiązaniu nawadniania pomidora – nawadnianie kroplowe z umieszczonymi na zagonach – w ziemi, na głębokości kilku centymetrów – taśmami kroplującymi. Producenci mogli zlustrować, porównać ze swoimi, pomidory wielu odmian z kilku hodowli (Nunhems, Hazera, HM.Clause) – m.in. widoczne były różnice w wielkości roślin, liczbie zawiązanych owoców, ich odporności na choroby czy tolerancji na wysokie, dotychczas panujące temperatury powietrza. Organizatorzy zadbali, aby program spotkania i oferta były kompletne i objęły każdy etap produkcji. Stąd też możliwość uzyskania informacji o rozsadzie pomidora na stoisku Grupy Mularski, żywieniu pomidora w tym trudnym dla roślin sezonie (doradcy ADOB) czy jego ochronie przed groźnymi chorobami (BASF). W przypadku chorób z dużym aplauzem przyjęto informacje o nowym rozwiązaniu firmy BASF m.in. na uciążliwą w pomidorze alternariozę, tj. o rynkowej nowość, fungicydzie Dagonis zawierającym w swoim składzie nową w segmencie warzyw substancję czynną, Xemium. Ma ona niezwykłe właściwości dzięki nowatorskiej strukturze chemicznej. Mobilność tej substancji czynnej w roślinie decyduje o zwalczaniu chorób na najwyższym poziomie – podkreślał Maciej Wita, doradca BASF.

Ekspertem tegorocznych Warsztatów był Alberto Achilli z Włoch, który omówił współczesne wyzwania w światowej produkcji pomidora przemysłowego w aspekcie podejścia do nawadniania, nawożenia, wydłużania sezonu, zwiększania plonu. Achilli akcentował, że monitoring uprawy, precyzyjne nawadnianie oraz genetyka będę miały w produkcji pomidora rosnące znaczenie w uzyskiwaniu odpowiedniej opłacalności.

Marcin Bartczak


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.