03.04.2019
b4

Postawili na odmiany, nasiona dające efekt lepszego wigoru i odporności na stres

Przed sezonem firma Bejo wraz z współorganizatorami (ADOB, Agraplant, BASF, BioAgris, Grupa Mularski oraz KMK Agro) w Przymiarkach w powiecie średzkim, w gminie Krzykosy zorganizowała spotkanie dla producentów warzyw, gdzie przedstawiciele holenderskiego hodowcy zaprezentowali szeroką paletę odmian polecanych na sezon 2019 z uwzględnieniem m.in. ich wymagań agrotechnicznych czy rodzajów produktów – np. nasiona precyzyjne, podkiełkowane czy B-Mox.

Na spotkanie do Przymiarek przybyło kilkadziesiąt osób – firma Bejo jest prekursorem spotkania w tej lokalizacji – które podkreślały, że sezon wegetacyjny 2018 ze względu na niekorzystny przebieg pogody – długotrwałą suszę w Wielkopolsce -? zapisze się w pamięci rolników jako mało urodzajny, ale producenci akcentowali także, że ze względu na korzystny poziom cen zarówno po zbiorach, jak i aktualnie panujących zostanie zapamiętany, jako sezon, w którym sytuacja ekonomiczna wielu gospodarstw poprawiła się po wcześniejszych trudnych latach.

Materiały przygotowane przez firmy cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników spotkania w Przymiarkach

W produkcji roślinnej pod przysłowiową chmurką od niepamiętnych czasów występują lata mniej lub bardziej urodzajne. Plony limituje przede wszystkim przebieg pogody. W ostatnich latach uderza jednak bardzo znaczne zwiększenie udziału tego czynnika w ryzyku produkcji. Duże nadzieje pokłada się w hodowli nowych odmian. Przedstawiciele firmy Bejo na spotkaniu w Przymiarkach zwracali uwagę na szerokie portfolio, które pozwala dobrać odmianę np. do rodzaju gleby, kierunku produkcji czy presji patogenów. Ireneusz Ruciński – manager sprzedaży Bejo Poland mówił: nasz asortyment obejmuje ponad 1000 odmian (w Polsce ponad 270), reprezentujących 50 gatunków. Nasze odmiany muszą spełniać oczekiwania zarówno obecnie jak i w przyszłości w łańcuchu żywności i oferować producentom, przetwórcom, sprzedawcom i konsumentom wartość dodaną. Cały nasz wysiłek skupia się na spełnieniu tych oczekiwań. Hodowcy w pracy nad nowymi kreacjami kierują się zasadą “Od wymagań rynku do nowej odmiany“.

Ireneusz Ruciński – manager sprzedaży Bejo Poland

Ciekawe odmiany kapusty
Pierwszą z zaprezentowanych nowych odmian kapusty głowiastej białej była Cyclone (okres wegetacji 100 dni). Warto pamiętać, że jest to odmiana uniwersalna z pokrojem główek zbliżonym do odmian późnych. Dlaczego uniwersalna? Można ją uprawiać z sadzenia w kwietniu na zbiór lipiec-sierpień, ale jeżeli nie ma dostatecznego zbytu w tym terminie można pozostawić ją w polu nawet dwa miesiące i wówczas główki jej stopniowo dorastają zachowując wysoką jakość. Może być także użyta do poplonowej produkcji kapusty – w tej technologii rośliny muszą zostać posadzone najpóźniej 20-25 czerwca.

Duże zainteresowanie producentów przybyłych do miejscowości Przymiarki wzbudziła odmiana Report. Zainteresowanie to związane jest zapewne z ostatnio dotkliwą dla producentów chorobą, a mianowicie kiłą kapusty. Warto pamiętać, że w ofercie firmy Bejo jest to odmiana odporna na sprawcę powodującego tę chorobę a przy tym z dużym potencjałem plonotwórczym – wygrała konkurs na główkę o największej masie zorganizowany w Charsznicy w 2018 r. Główki miały tam wagę ok. 12 kg.

Report, to nowa odmiana kapusty o bardzo dużym potencjale plonowania
Dla osób poszukujących kapusty dorastających do mniejszych rozmiarów przedstawiciel firmy Bejo polecał mieszańca Kaluga (okres wegetacji 124 dni). Kaluga w zagęszczeniu 50-55 tys. szt./ha ‘zrobi’ ok. 1,5-kilogramowe główki. W tej odmianie hodowcy nacisk położyli na podwyższoną odporność roślin na wciornastki – presja tego szkodnika była dużą bolączka minionego sezonu.

Uprawa odmiany Kaluga, to wybór wartości dodanej w postaci podwyższonej odporności na wciornastki

Kontynuując rekomendacje z segmentu kapust Ireneusz Ruciński informował, że od 4 lat rośnie sprzedaż nasion odmiany Expect – okres wegetacji 145 dni. Aktualnie ta odmiana ma w firmie status najchętniej kupowanej w segmencie kreacji do przechowywania. Expect ma super opinie jeżeli chodzi o plon czy łatwość w przygotowaniu do sprzedaży - podkreślał manager sprzedaży.
Z kapusty głowiastej czerwonej na spotkaniu w Przymiarkach polecano Omero, Klimaro oraz Travero.

Marchwiowe perełki na trudne sezony – nowe i sprawdzone
Z marchwiowych nowości zainteresowanie zebranych osób wzbudziły odmiany Brava oraz Farah. Pierwsza, to późny berlikumer o okresie wegetacji 120 dni, przeznaczony na soki i do mrożenia. Natomiast druga, to mieszaniec w typie Komarno wyhodowany z przeznaczeniem zarówno do mrożenia, produkcji soków oraz suszu - informował Ireneusz Ruciński. Ma wysoką tolerancję na jarowizację z wczesnych terminów siewu - dodawał manager. Warto pamiętać, że w przypadku odmiany Brava hodowcy wyeliminowali problem zielenienia główki korzenia. Korzenie tej odmiany nie zielenieją - podkreślał Ireneusz Ruciński. Zachęcał do uprawy odmiany wczesnej Bermuda (na późny zbiór pęczkowy lub na obcięty korzeń, albo wysiew w poplonie) oraz ulepszonego Neraca czyli Norway (okres wegetacji 129 dni; hodowcy ‘ulepszyli’ nać, korzystniejsze są także oceny smaku korzeni tej odmiany). Za standard dla przemysłu wskazano odmianę Komarno.

Bejo ma szeroką ofertę różnych odmian marchwi

Odpowiedzią firmy na nieprzewidywalne i trudne warunki pogodowe poza nową genetyką jest także nowa forma produktowa nasion – B-Mox, która daje większą energię siewkom, stymuluje wzrost na wczesnym etapie rozwoju, poprawia wigor roślin, rośliny wykazują wyższą tolerancję na stresowe warunki i mają lepszą ogólną zdrowotność, wspomaga uzyskanie wysokiej jakości wyrównanego plonu – wyliczał Ireneusz Ruciński. Reasumują formuła B-Mox, to nawet 10-15 procent wyższy plon handlowy – dodawał manager. B-Mox formuła wzmacniająca jest stosowana we wszystkich nasionach podkiełkowanych marchwi i pietruszki korzeniowej.
Ponadto warto pamiętać, że w ofercie Bejo jest cała gama kolorowych odmian marchwi – np. biała, żółta czy purpurowa. Tendencja do rezygnacji z barwników sztucznych przekłada się na wzrost zainteresowania barwnikami uzyskiwanymi z warzyw. Marchew może mieć tu znaczny udział, ponieważ z buraka ćwikłowego sok nie jest tak klarowny, jak z marchwi – zaznaczał Ireneusz Ruciński.

Wyróżniające się odmiany
W ofercie Bejo, jak wspomniano na początku jest kilkaset odmian. Na spotkaniu w Wielkopolsce poza kapustami, marchwiami uwagę zwrócono m.in. na nowości w ofercie selera – Alicia oraz Yara (nie ma tej odporności na jarowizację co Balena, ale wygrywa szybkim wzrostem).

Yara – selerowa nowość Bejo

Asortyment odmian pora powiększył się o Biker (po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej może dużej pozostać w polu), Bowler (wczesne plonowanie, duży potencjał plonowania) oraz Curling (plenna, późna odmiana do zbioru w listopadzie i grudniu; wysoka tolerancja na wciornastki). Wspomniano o pierwszym na rynku mieszańcu pietruszki – Arctica oraz pasternaku Palace, który wyróżnia się wysoką odpornością na jarowizację i rakowacenia. Wskazywano na duże możliwości wyboru odmian buraka ćwikłowego – już nie tylko o ciemno czerwonym kolorze korzenia, jak np. u popularnego Wodana czy zdobywających coraz większą popularność mieszańców Pablo, Bettollo, Bohan, ale także o korzeniach żółtopomarańczowym (Boldor) oraz białym (Avalanche).

Wielokolorowa oferta buraka Bejo (odmiany prezentowane podczas Międzynarodowych Dni Otwartych w Holandii)

Cebulowe porady
Jakub Sobecki – reprezentant firmy Bejo podkreślał, że na uzyskaniu wysokiego plonu warzyw wpływ ma wiele czynników. Jednym z podstawowych jest odpowiedni dobór odmiany. W Holandii aktualnie numerem jeden w segmencie odmian do długiego przechowywania jest Hypark. Warto pamiętać, że odmiana ta ma bardzo mocny system korzeniowy, co ma istotne znaczenie w latach z niedoborem wody w glebie. Dużym zainteresowaniem w bieżącym sezonie cieszą się nasiona odmiany Hybelle – przekazywał Jakub Sobecki. Z odmian czerwonych polecał m.in. odmianę Red Tide oraz Red Baron.

Jakub Sobecki, reprezentant Bejo

Podczas spotkania w Przymiarkach można było zweryfikować jak zachowują się poszczególne odmiany cebuli po długotrwałym okresie przechowywania

Przedstawiciel Bejo, wieloletni praktyk w uprawie cebuli akcentował, że w uprawie tego warzywa bardzo istotna jest ochrona plantacji przed chwastami. Odchwaszczanie chemiczne cebuli po wschodach to bardzo kłopotliwe zadanie. Nie przestrzegając niektórych zasad trudno uzyskać wysoką skuteczność zabiegów herbicydowych a w efekcie wysoki plon – mówił Jakub Sobecki. Przykładowo do stosowania herbicydów nalistnych nie wykorzystuj rozpylaczy dwustrumieniowych. Dlaczego? Cebula jako roślina pożądana nie może być dokładnie pokryta herbicydami, żeby nie powodować nadmiernego jej stresu i wstrzymania wzrostu. Belka opryskowa podczas zabiegu powinna być na poziomie wyższym niż przy zabiegach fungicydowych by uniknąć dokładnej penetracji rośliny pożądanej przez ciecz roboczą. Zabiegi herbicydowe należy wykonywać przy możliwie maksymalnym uwoskowieniu cebuli. Praktykujcie zasadę : niskie ciśnienie duża kropla. Warto pamiętać, że czym większa ‘mgła cieczy roboczej’ tym większe straty na roślinie pożądanej i większe ryzyko przypalenia i uszkodzenia cebuli, dlatego zabiegi herbicydowe wykonujcie przy ciśnieniu 1,5 – 3 barów maksymalnie. Nawożenie pogłówne stosujcie w myśl zasady – małe dawki a często, by nie podnosić zasolenia jakiego nie toleruje cebula z siewu oraz uniknąć wypłukania zastosowanych składników poprzez nawalny deszcz – doprecyzowywał Jakub Sobecki.
Zachęcano także do korzystania z aplikacji Cropalyser. Jest ona przydatna do diagnozowania chorób i szkodników w uprawach.

Podczas spotkania polecano cebulę czerwoną Red Tide

W Przymiarkach współorganizatorzy przekazali także szczegółowe informacje o uprawie cebuli z rozsady (Daniel Babij z Grupy Mularski), ochronie warzyw przed chorobami i szkodnikami (Maciej Wita z firmy BASF), racjonalnym i efektywnym żywieniu roślin warzywnych (Włodzimierz Prus z firmy Adob), maszynach i urządzeniach przydatnych w produkcji warzyw (Artur Grześkowiak z firmy KMK Agro) oraz o innowacyjnych preparatach m.in. bakteryjnych i humusowych rekomendowanych do produkcji warzyw (Szymon Cieśliński z firmy BioAgris oraz Łukasz Basiak z firmy Agraplant).

Uczestnicy spotkania w Przymiarkach

Tekst i zdjęcia: dr inż. Marcin Bartczak


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.