09.10.2015
Fresh and organic vegetables at farmers market

Przez suszę drożeją warzywa. Najbardziej kapusta i marchew

Susza wywindowała ceny niektórych warzyw. Gwałtowne wahania mogą skłonić producentów do wyboru bardziej stabilnych cenowo produktów – informuje Puls Biznesu.

Zdaniem Mariusza Dziwulskiego, analityka banku BGŻ BNP Paribas, za tak duży wzrost cen odpowiada susza. Według szacunków GUS, kapusty będzie w tym roku o 22 proc. mniej niż w ubiegłym. Dodaje, że znaczenie ma też niski poziom ubiegłorocznych cen związany z rosyjskim embargiem. Rosja była znaczącym odbiorcą tego warzywa, zwłaszcza kapusty pekińskiej. W porównaniu z wrześniem zeszłego roku kapusta jest o 133 proc. droższa.

Analityk dodaje, że droga jest również marchew. Wprawdzie o 110 proc. jednak jest to najwyższa wrześniowa cena od dekady.

Czytaj więcej w Pulsie Biznesu


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.