04.08.2015
0X7A1503

Niższe zbiory warzyw – raport GUS-u

Zbiory warzyw mogą być o 5 proc. niższe niż w ub.r., największy spadek nastąpi w uprawie kapusty – szacuje GUS.

W tym roku pogoda była niekorzystna dla części plantacji warzyw. Plonowanie warzyw gruntowych odmian wczesnych zostało ocenione jako zdecydowanie słabsze od uzyskanego w 2014 r. O ostatecznych plonach późniejszych odmian zdecyduje dalszy przebieg pogody.

Na obecnym etapie łączne zbiory warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na poziomie o blisko 5 proc. niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 4,4 mln ton. Największy spadek produkcji, w porównaniu z rokiem 2014 przewiduje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, najmniejszy dla warzyw ciepłolubnych, dla których wysokie temperatury powietrza są czynnikiem plonotwórczym.

Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na 1 mln 038 tys. t (o ponad 10 proc. mniej), a kalafiorów na 232 tys. t (o 5, proc. mniej). Zbiory buraków zostały oszacowane na 338 tys. t (o 5,4 proc. mniej), natomiast marchwi jadalnej na 795 tys. t (o 3,4 proc. mniej). Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 632 tys. t (o 3,0 proc. mniej), a pomidorów i ogórków odpowiednio na 260 tys. t (o 4,5 proc. mniej) i 259 tys. t (o 2,8 proc. mniej). Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie szacuje się na poziomie nieco wyższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 870 tys. ton.


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.