20.12.2017
kalafior

Raport IERiGŻ – Rynek warzyw w listopadzie 2017 r.

W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 2%), pieczarek (o 3%) i kalafiorów gruntowych (o 28%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 3%), cebuli (o 10%), kapusty białej (o 12%) i buraków ćwikłowych (o 5%). Stabilne były ceny skupu pietruszki – informują Tomasz Smoleński Paweł Kraciński , eksperci IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych wzrosły w tym okresie ceny skupu cebuli obieranej (o 19%), brokułów różyczkowanych (o 39%), kalafiorów różyczkowanych (o 20%), kapusty białej (o 25%), a nie zmieniły się ceny skupu marchwi na kostkę i buraków.

- W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 7%), kapusty białej (o 16%) i selerów (o 11%). Wzrosły ceny eksportowe pomidorów spod osłon (o 11%), marchwi (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 13%). Stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i cebuli. W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 58%), pomidorów spod osłon (o 37%), marchwi (o 1%), buraków ćwikłowych (o 2%) i cebuli (o 3%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 4%) oraz kapusty białej (o 9%) – informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

W listopadzie br., w porównaniu z listopadem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 70%, cebuli na targowiskach o 18%, kapusty białej (o 52%), buraków ćwiklowych (o 36%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 79%) i pomidorów szklarniowych (o 2%), a obniżyła się cena kalafiorów gruntowych (o 36%) i pieczarek (o 1%). W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie listopada ub.r. z wyjątkiem cebuli obieranej, brokułów rózyczkowanych i kalafiorów różyczkowanych, których ceny wzrosły odpowiednio o 21%, 35% i 27%.

W listopadzie br., w porównaniu z listopadem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 45%), pomidorów spod osłon (o 41%), marchwi i buraków ćwikłowych (po 18%), kapusty białej (o 20%) i ogórków spod osłon (o 11%). W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 38%), kalafiorów (o 11%), papryki (o 12%), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 5%), selerów i cebuli (po 6%), marchwi (o 3%) oraz porów i kapusty białej (po 8%). Nie zmieniły się ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z października 2016 r. wzrosły ceny porów (o 8%), papryki (o 11%), buraków ćwikłowych (o 5%), cebuli (o 6%), kapusty białej i marchwi (po 13%), selerów (o 2%), pomidorów (o 16%), a obniżyły się ceny pieczarek (o 1%).

We wrześniu 2017 r., w porównaniu z wrześniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 4%) i warzyw mrożonych (o 9%), a obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 46%) i marynat (o 52%). Eksport warzyw świeżych we wrześniu 2017 r. wyniósł 45,7 tys. ton, a jego wartość 25,1 mln EUR. W porównaniu z wrześniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 1%, a jego wartość nie zmieniła się. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży kalafiorów (o 26%), marchwi (o 18%) i kapusty (o 17%). W tym samym czasie wyeksportowano 51,4 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 39,4 mln EUR.

Jak informują eksperci IERiGŻ w porównaniu z wrześniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 4%. Spadł wolumen importu mrożonek (o 13%) i suszy (o 11%). We wrześniu 2017 r. zaimportowano 11,3 tys. ton warzyw świeżych o wartości 9,4 mln EUR, tj. o 1 i 3% mniej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był  zmniejszeniem przywozu pomidorów (o 28%), marchwi (o 7%) i kapusty (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 18,2 tys. ton, a jego wartość 18,5 mln EUR tj. o 23% i 24% mniej niż przed rokiem. Obniżył się import suszy (o 44%), koncentratu pomidorowego (o 23%), mrożonek (o 32%) i konserw (o 26%) w tym kukurydzy konserwowanej (o 17%). We wrześniu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 40,8 mln EUR, wobec dodatniego (31,6 mln EUR) we wrześniu 2016 r. W okresie styczeń-wrzesień 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 80,2 mln EUR, wobec ujemnego (7,2 mln EUR) w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 8,4 mln EUR do 555,5 mln EUR, a wartość importu wzrosła o 64,6 mln EUR do 635,7 mln EUR.

eksperci IERiGŻ


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.