10.04.2012
czosnek

Rośnie popyt na czosnek, a spada jego podaż

Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek - w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie, równocześnie obserwuje się, że jego produkcja spada, m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Mając na uwadze fakt, że polscy konsumenci niezbyt chętnie kupują chiński czosnek może warto rozważyć produkcję tego warzywa i zarobić na uprawie.

Na 17,6 mln ton oszacowana została światowa produkcja czosnku w 2010 r. podczas, gdy w 2009 r. zbory tego warzywa wyniosły 22 mln ton. oraz prawie 22,8 mln ton w 2008 r. Największymi światowymi producentami od lat pozostają Chiny oraz Indie. W 2010 r. w Chinach zebrano 13,6 mln ton czosnku (wobec 17,9 mln ton w 2009 r.), a w Indiach niecałe 834 tys. ton. W Polsce, według szacunku Głównego Urzędu Statystycznego, produkuje się ok. 15-20 tys. ton tego warzywa. Ze statystyk wynika, że w Unii Europejskiej produkuje się ok. 300 tys. ton czosnku rocznie, z czego około połowa pochodzi z Hiszpanii. Drugim, co do wielkości unijnym producentem jest Rumunia, która ma ok. 13-proc. udział w rynku czosnku w UE; 10 proc. mają Włochy i 7 proc. Francja.
Szacuje się, że w latach 2006-2010 unijny importu czosnku przekraczał 80 tys. ton rocznie, a eksport poza Unię wynosił ok. 10 tys. ton rocznie. Kraje UE najwięcej czosnku kupują w Chinach – ok. 50 tys. ton, ale sprowadzają go również z Argentyny (ok. 17 tys. ton rocznie), Egiptu, Meksyku i Chile. Polscy konsumenci niezbyt chętnie kupują chiński czosnek, mimo że jest on dwukrotnie tańszy od polskiego. A dlaczego? Powodów jest kilka. Niektórzy twierdzą np., że jest mniej aromatyczny od krajowego. Na popyt źle wpływają też informacje o jego przemycie z Chin.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, import czosnku do Polski w 2007 r. wyniósł 7,4 tys. ton; w 2008 r. – 7 tys. ton; w 2009 r. – 6,5 tys. ton. W 2010 r. import spadł do 6,2 tys. ton, z czego ok. 3,9 tys. ton pochodziło z Chin. Ubiegłoroczny import szacowany jest na 6 tys. ton. O ile w 2007 r. import tego warzywa kosztował 7 mln euro, to w 2011 roku już 11,5 mln euro.

 

Redakcja e-warzywnictwo.pl na podstawie PAP


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.