16.12.2013
warzywa

Rosyjski import warzyw w pierwszym półroczu br.

W przypadku importu warzyw – w omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy sprowadzono ich 1,494 mln ton wobec 1,332 mln ton rok wcześniej.

Tu przede wszystkim dominowały w dostawach pomidory wynikiem ponad 544,0 tys. ton oraz cebula  197,3 tys. ton, 172,0 tys. ton marchew, niecałe 150,0 tys. ton biała i czerwona kapusta oraz 105,2 tys. ton ogórki. Najwięcej warzyw dostarczyła w omawianym czasie Turcja  338,65 tys. ton oraz Chiny  217,5 tys. ton. Poza tymi krajami około 179,0 tys. ton to warzywa z Izraela, 136,0 tys. ton z Holandii i niecałe 112,0 tys. ton z Polski.

Żródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.