22.09.2017
O

Organic.

Rynek warzyw w sierpniu 2017 – raport IERiGŻ

W sierpniu 2017 r. większość cen warzyw oferowanych rolnikom przez spółdzielnie ogrodnicze była niższa niż w lipcu br. Najbardziej obniżyły się ceny kapusty białej, buraków ćwikłowych i kalafiorów gruntowych (po 35%). W mniejszym zakresie obniżyły się ceny ogórków do konserwowania (o 29%), ogórków do kwaszenia (o 27%), kapusty białej (o 29%), marchwi (o 13%) i pomidorów szklarniowych (o 18%). Wzrosły jedynie ceny skupu pietruszki (o 4%) i pieczarek (o 7%) – informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z ubiegłym miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny brokułów różyczkowanych (o 1%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 31%), kalafiorów różyczkowanych (o 6%) i ogórków do konserwowania (o 3%). Na tym samym poziomie skupowano fasolkę szparagową.

W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 15%), ogórków krótkich (o 14%) i papryki czerwonej (o 29%). Wzrosły ceny eksportowe cebuli (o 2%), marchwi (27%) i kapusty białej (o 11%). W handlu hurtowym jedynie wzrosły ceny cebuli (o 1%), a obniżyły się ceny ogórków spod osłon (25%), pomidorów spod osłon (o 39%), marchwi, kalafiorów gruntowych i buraków ćwikłowych (po 18%) i kapusty białej (o 15%). W sierpniu br., w porównaniu z sierpniem ub. r., na rynkach hurtowych obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 32%), pomidorów gruntowych (o 15%) i marchwi (o 3%), a wyższe były ceny kapusty białej (o 7%), ogórków gruntowych (o 26%), ogórków spod osłon (o 15%) i buraków ćwikłowych (o 18%) – informuje w raporcie IERiGŻ.

W lipcu 2017 r., w porównaniu z czerwcem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 11%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 1%). Wzrosły ceny papryki (o 7%), cebuli (o 26%), buraków ćwikłowych (o 19%), selerów (o 10%), marchwi (o 16%) i kapusty białej (o 30%). W relacji do cen detalicznych z lipca 2016 r. wzrosły ceny porów i pieczarek (po 2%), ogórków gruntowych (o 25%), pomidorów (o 3%), kapusty białej (o 18%) i buraków ćwikłowych (o 14%). Obniżyły się ceny detaliczne selerów (o 20%), marchwi (o 7%), papryki (o 8%) i cebuli (o 14%). W czerwcu 2017 r., w porównaniu z czerwcem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 9%) i warzyw mrożonych (o 49%), a obniżyla się produkcja marynat (o 11%). Nie zmieniła się produkcja soku pomidorowego.

Jak informują analitycy IERiGŻ eksport warzyw świeżych w czerwcu 2017 r. wyniósł 40,1 tys. ton, a jego wartość 23,4 mln EUR. W porównaniu z czerwcem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 18%, a jego wartość zmniejszyła się o 23%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 33%), pomidorów (o 53%) i kalafiorów (o 28%). W tym samym czasie wyeksportowano 45,6 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 34,7 mln EUR. W porówniu z czerwcem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 11%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 1%), marynat (o 18%), suszy (o 35%) i konserw (o 8%), w tym kapusty kwaszonej (o 13%).

W czerwcu 2017 r. zaimportowano 40,4 tys. ton warzyw świeżych o wartości 30,7 mln EUR, tj. odpowiednio o 6 i 20% więcej niż przed rokiem. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem się przywozu kapusty (o 107%), pomidorów (o 30%), papryki (o 16%) i czosnku (o 38%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 17,2 tys. ton (spadek o 14%) , a jego wartość 19,1 mln EUR (mniej o 15%). Obnizył się import marynat o 1%, mrożonek o 36% i konserw o 9%, w tym kukurydzy konserwowej (o 4%) i koncentratu pomidorowego (o 14%). W czerwcu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 9,4 mln EUR, wobec dodatniego (21,4 mln EUR) w czerwcu 2016 r. W I połowie 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 181,2 mln EUR, wobec ujemnego 53,6 mln EUR w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 17 mln EUR do 349,7 mln euro, a wartość importu wzrosła o 110 mln EUR do 530,9 mln EUR.


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.