13.01.2020
na otwarcie11

Sałatowo-rzodkiewkowe spotkanie koło Piotrkowa Trybunalskiego

Przedsezonowe spotkanie z wieloma informacjami ułatwiającymi produkcję sałaty i rzodkiewki w Majkowie Dużym koło Piotrkowa Trybunalskiego zorganizowały firmy Hazera, Lechpasz, Azelis, Bioagris, Agro Smart Lab i Bayer.

Na początku spotkania Piotr Manista z firmy Hazera przedstawił ofertę odmianowa i nowości w asortymencie rzodkiewki. Hazera do uprawy pod osłonami poleca odmianę Autella F1. Ma odporność na mączniaka rzekomego oraz bielika krzyżowych. Do uprawy pod osłonami polecana jest także Florella F1. Siew od marca do 15 września, ale tylko pod osłony. Intensywnie czerwona z mocnym połyskiem – mówił Piotra Manista. Odmiany te są bardzo wyrównane i pozwalają zebrać ok. 99 procent plonu – dodawał manager firmy Hazera.

Odmiany rzodkiewki i sałaty

Do gruntu firma poleca nowość, do uprawy wiosną – Bandito F1. Odmianę wyróżnia bardzo krótki okres wegetacji. Liść u tej odmiany jest troszkę dłuższy niż u Melito F1, ale za to zgrubienie bardzo szybko rośnie.  Z kolei mieszaniec Prelito, to propozycja na wiosnę oraz jesień a Melito do uprawy przez cały okres wegetacji. Uprawiana jest przez wielu producentów zarówno w mniejszych jak i wielkotowarowych gospodarstwach – przekazywał Piotr Manista. Nasiona rzodkiewki kalibrowanie są co dwa mm – cena jest niezależnie od wielkości. Nasiona pakowane w opakowania o różnej wielkości od 25000, przez 10 000 po worki z 1 mln nasion. W 2020 r nasiona rzodkiewki będą zaprawione substancją fludioxonil + metalaxyl.

Mariusz Płucinik z firmy Hazera przedstawił odmiany sałat. Z kreacji sałaty masłowej do uprawy w tunelu rekomendował  Jukebox. Ponadto pod osłonami wiosną i jesienią dobrze wychodzi Graffiti. Sprawdza się też w polu, gdzie nie zwija główki szybko, co daje długie okno zbiorcze. Liście ma błyszczące, główki dorastają do dużych rozmiarów (zaprezentowano główkę 700 g). Ciekawa jest też Kordula, która ma dobrze zamknięty spód. To duża sałata. Bez tendencji do tipburn oraz wybijania w pęd kwiatostanowy – mówił Mariusz Płucinik.

Nowością, którą wprowadzamy w tym roku jest Tahiti – ma pokrój otwarty, nie ma tendencjo do szybkiego zwijania główki, co umożliwia wydłużenie okresu okna zbiorczego. Warto pamiętać, ze Tahiti wiąże główki nieco szybciej niż Graffiti – dodawał Mariusz Płucinik. Drugą nowość jest Quistiti o troszkę twardszym liściu niż Tahiti, polecana na okres wiosny i jesieni.

Z asortymentu sałaty lodowej uwagę zwracano na zalety odmiany Glassica – do uprawy w gruncie od późnej wiosny do jesieni. Grupa Primavega jest przykładem, gdzie ta odmiana jest uprawiana na bardzo dużym areale. Nie ma problemów z tą odmianą w sezonach z wysoką temperaturę. Nie jest polecana na wczesne terminy nasadzeń, ponieważ w tych terminach korzystniej będzie uprawiać odmiany wczesne, a Glassica sprawdza się od późnej wiosny.

Nawozowe informacje
Ireneusz Motylewski oraz Marek Łada z firmy Azelis przedstawili kilka produktów z szerokiej ofert spółki. Określali zalety Aminosolu. Produkt zawiera 20 różnych aminokwasów i prekursorów fitohormonów.

Ireneusz Motylewski (z lewej) oraz Marek Łada z firmy Azelis

Co dają te aminokwasy?  Wspomagają fotosyntezę i stymulują metabolizm rośliny, zwiększają tolerancję na stres. Produkt zwiększa tolerancję roślin na środki ochrony roślin i nawozy. Zaleca się stosowanie już na etapie produkcji rozsady (1 procentowy roztwór) oraz w trakcie uprawy (2-3 litry na ha). Doświadczenia z zastosowaniem produktu w sałacie pokazały wzrost plonu o kilka procent – podkreślał Marek Łada.

W produkcji sałaty oraz rzodkiewki rekomendowano też Lebosol Silizium – którego wyróżnia bardzo duża zawartość krzemu w formie kwasu ortokrzemowego. Dobrze wchłania się przez liście i jest mobilny w roślinie. Mocno uszczelnia/wzmacnia ściany komórkowe; reguluje międzywęźla (bardziej zwarty wzrost); poprawia kondycję roślin, odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne; podnosi zdrowotność roślin, utrudnia infekcję przez szkodniki i choroby grzybowe (mączniak prawdziwy), wpływa na przyswajalność P – mówił przedstawiciel firmy Azelis. Lebosol Calcium Forte SC – to kolejny produkt z oferty naszej firmy, który polecam stosować w produkcji sałaty. Zawiera on wapń w formie mrówczan wapnia. A ponadto dodatek aminokwasów zwiększa szybkość pobierania składników – akcentował Marek Łada. Przedstawiono też Lebosol Kalium 450 (potas w formie węglanu wapnia) oraz Lebosol PK-Max  produkt nie zawiera azotu do umożliwia zastosowanie także w późniejszym okresie wzrostu rzodkiewki.

Ireneusz Motylewski zachęcał też do wykorzystania w produkcji warzyw Perlki, jej działania odkażającego. W uprawie na wczesne terminy zbioru należy mieć na uwadze, że Perlka zaczyna się rozkładać powyżej 6 stopni Celsjusza; ewentualnie można ją zastosować jesienią, ale wówczas straci się azot pozostanie jednak działanie odkażające.

Diagnoza chorób
Precyzyjne systemy diagnozy chorób i potrzeb nawozowych – pomoc w uzyskaniu lepszej jakości i bezpiecznych warzyw, to temat wystąpienia Mirosława Maziarki z firmy Agro Smart Lab. Prelegent zachęcał do ochrony roślin w oparciu o dane ze stacji meteorologicznych i wykorzystaniu modeli matematycznych, w celu precyzyjnego ustalenia momentu infekcji. Warto pamiętać, że choroba rośliny uprawnej zależy od trzech elementów działających na siebie w określonym czasie: patogena, rośliny gospodarza oraz warunków środowiska - mówił Mirosława Maziarka. Firma Agro Smart Lab oferuje codzienne komunikaty wysyłane drogą e-mail. Koszt to 500 zł brutto dla 1 gatunku.

Skuteczność z natury?
Skuteczność z natury, to temat wystąpienia Szczepana Grochowskiego z firmy Bioagris. Spółka kojarzy się z wieloma produktami, np. Blacjack, XStress czy Protetor . Szczepana Grochowski na początku swojego wystąpienia omówił Vapogard – ogranicza on transpirację o ok. 20%. A co to daje? Zmniejsza stres powstały na skutek przesadzania roślin. Rośliny mogą normalnie rozwijać system korzeniowy. Rozsada 3 dni pop posadzeniu, traktowana Vapogardem już tworzy nowe korzenie – mówił przedstawiciel Bioagris.

Preparat Blacjack -  jest zawiesiną leonardytu w wodzie, nie ma zniszczonej podczas ekstrakcji właściwości co poprawia kiełkowanie nasion, stymuluje wzrost korzeni oraz ułatwia pobieranie mikroelementów przez korzenie. Bardzo silnie stymuluje wytwarzanie i wzrost systemu korzeniowego w roślinach. Szczególnie polecany jest w produkcji warzyw z rozsady – mówił Szczepana Grochowski. Polecano też XStress (nawóz mikroelementów przeznaczony do ograniczania przejrzewania owoców i warzyw), Poliversum, BioCal oraz Protector.

Ochroniarsko
Łukasz Rycombel z firmy Bayer zwrócił uwagę na zrównoważone rolnictwo i nowe technologie wkraczają w naszą branżę. Często określane jako precyzyjne rolnictwo. Te narzędzia to przyszłość, która może pozwolić na zmniejszenie kosztów produkcji lub dostosowanie technologii precyzyjniej do warunków atmosferycznych czy glebowych – mówił Łukasz Rycombel.

Z kolei Radosław Suchorzewski z firmy Bayer przedstawił zagrożenia ze strony agrofagów w produkcji sałaty.

Warto pamiętać, że chorobami które utrudniają produkcję tego warzywa są: mączniak rzekomy (na początku sezonu, albo jesień. Jest jednak coraz więcej odmian które mają pakiet odporności na sprawcę tej choroby – podkreślał prelegent), szara pleśń (głównie w uprawie pod osłonami) oraz antraknoza (coraz częściej występuje). Z chorobami tymi radzicie sobie dość dobrze, problemy są sygnalizowane z tym co pod ziemią, bo tego dziś nie widać a jak chcecie zainterweniować jest często za późno, wiązki przewodzące są zaatakowane i roślina od dołu zasycha, np. rhizoctonia czy fusarium. Ze szkodników sałaty bardzo kłopotliwe w ostatnich sezonach są wciornastki i zmieniki – mówił Radosław Suchorzewski.

Z oferty firmy Bayer produktami, która można użyć w ochronie sałaty są insektycyd Movento 100 SC, fungicyd Luna Sensation 500 SC oraz preparaty biologiczne naturalne Contans WG i Serenade ASO. Warto pamiętać, że w przypadku zwalczania zgnilizny twardzikowej w uprawie sałaty Luna Sensation jest elementem rozwiązania zintegrowanego wraz z preparatem biologicznym – Contans WG.

Marcin Bartczak


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.