29.12.2010
owoce_warzywa

Spadek unijnej produkcji owoców i warzyw w 2010 r.

Jak wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), wstępne dane szacunkowe dotyczące tegorocznej produkcji warzyw w unijnej “27″ to około 59 mln ton wobec poprzedniorocznych danych wynoszących łącznie 62 mln ton – informuje FAMMU/FAPA na podstawie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Przez niekorzystne warunki pogodowe największe straty w zbiorach owoców i warzyw miały miejsce w: Polska, Niemczech oraz na Węgrzech Tym samym redukcja zbiorów wyniesie około 5%, a mniejsza tegoroczna produkcja spowodowana została niekorzystnymi warunkami pogodowymi w większości państw europejskich, a zarazem i unijnych. Przy czym największe straty odnotowały przede wszystkim trzy kraje w tym Polska, Niemcy oraz Węgry. Ze wspomnianej wielkości 59 mln ton warzyw około 47 mln ton będą stanowiły tegoroczne zbiory w unijnej “15″, a pozostała ilość 12 mln ton to produkcja w nowych 12 krajach członkowskich, z dominującą tu oczywiście Polską z produkcją warzyw w 2010 roku na prognozowanym poziomie około 5,2 mln ton. Mniej w 2010 roku w państwach unijnych zebranych zostanie między innymi pomidorów, słodkiej papryki, cebuli słodkiej kukurydzy, a także warzyw kapustnych w tym również kalafiorów i brokułów, sałat, ogórków oraz warzyw strączkowych.Bardziej niż w przypadku warzyw obniżyła się unijna, tegoroczna produkcja owoców – w 2010 roku zbiory będą mniejsze o około 10% i oszacowano je we wszystkich krajach Wspólnotowych na około 33 mln ton.

Dla porównania poprzednioroczna produkcja wyniosła ponad 37 mln ton. Ze wspomnianej wielkości około 28,5 mln ton będzie stanowiła w 2010 roku produkcja w unijnej “15″, a pozostałe 4,5 mln ton w unijnej “12″. Największy spadek zbiorów odnotowali w bieżącym roku Włosi, Niemcy, Polacy oraz Węgrzy, a podobnie jak w przypadku produkcji warzyw na redukcję wpływ miały warunki pogodowe.

Największe straty dotknęły w bieżącym roku między innymi jabłek, owoców pestkowych - tu głównie brzoskwiń i nektarynek oraz winogron. Więcej zebrano owoców miękkich, a produkcja cytrusów pozostała na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie.

FAMMU/FAPA na podstawie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.