19.06.2014
wzrasta zainteresowanie warzywami z produkcji ekologicznej.

Wzrasta zainteresowanie warzywami z produkcji ekologicznej

Spożycie ekologicznych produktów we Francji

Czy zainteresowanie Polsce warzyw wyprodukowanych metodami “eko” może rosnąć? Patrząc na Francję, gdzie w 2013 r. konsumpcja produktów ekologicznych znacznie wzrosła można przypuszczać, że tak.

Według agencji ds. rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego, Francuzi w minionym roku wydali, aż 4,35 mld euro na produkty ekologiczne. To jest o 9% więcej niż w roku 2012. Z przeprowadzonych sondaży wynika, że czterech na dziesięciu Francuzów spożywa produkty “eko” co najmniej raz w tygodniu. Codziennie tę żywność w swoim menu uwzględnia jedna osoba na dziesięć.

W 2013 r. we Francji certyfikowaną produkcję ekologiczną prowadzono na 932 tys. hektarów. Ponadto 130 tys. hektarów było na etapie przekształcania z konwencjonalnej na “eko”. Areał ten pozwolił na zaspokojenie 75% potrzeb konsumentów. Pozostałe 25% produktów ekologicznych spożywanych we Francji zostało zaimportowane z zewnątrz.

Green


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.