30.07.2018
3

Strategie nawożenia, doboru odmian papryki podczas Pepper Cafe

Nowa, wczesna odmiana, innowacyjne podejście do żywienia oraz miejsce mikrobiologii w skutecznej ochronie upraw papryki a ponadto jakościowa rozsada, to zagadnienia omówione podczas tegorocznej edycji Pepper Cafe.

Paprykowy Dzień Otwarty “Pepper Cafe”, to cykliczna impreza organizowana przez firmę Monsanto, właściciela marki Seminis oraz współorganizatorów, firmy: Agraplant, Grupę Producentów Rozsad Krasoń oraz Timac Agro. Tegoroczne spotkanie, podobnie jak wcześniejsze, odbyło się w wyspecjalizowanym w produkcji papryki gospodarstwie Moniki i Kazimierza Małków z Grabowskiej Woli koło Potworowa. Małkowie prowadzą produkcję papryki zarówno w pojedynczych tunelach, jak i zblokowanych. Na potrzeby spotkania w tunelu zblokowanym przygotowano kolekcję odmian papryki hodowli Seminis.


Monika i Kazimierz Małkowie – gospodarze spotkania

Piotr Dutkowski, menedżer handlowy z firmy Monsanto na centralną Polskę

Zaprezentowane odmiany papryki
W nowoczesnym czteronawowym obiekcie rosły 4 odmiany papryki (jedna odmiana zajmowała jedną nawę): Kaprima F1, Kaptur F1, Tallante F1 oraz nowość Maximinus F1.

*Kaprima F1 jest odmianą mieszańcową papryki w typie kapia, której rośliny w tunelu Moniki i Kazimierza Małków wyróżniały się dużą siła wzrostu a owoce, ok. 180-gramowe, gładką skórką ciemnoczerwonej barwy. Kaprima F1 polecana jest zarówno do produkcji na świeży rynek, jak i do przetwórstwa. Wykazuje odporność na brunatną plamistość liści i na wirusa mozaiki tytoniu (Tm: rasy 0).

*Kaptur F1 jest także odmianą mieszańcową papryki w typie kapia. Wczesną, przeznaczoną do uprawy tunelowej i polowej. Przedstawiciele firmy podkreślali, że rośliny charakteryzują się silnym wigorem a pokrój roślin oraz silny system korzeniowy ograniczają wrażliwość roślin na stres. Podczas charakterystyki owoców podkreślano, iż mają one 18-20 cm długości/ 6-7 cm średnicy, masę 160-180 g, 2-3 komory, grubość miąższu 6-6,5 mm. Warto pamiętać, że niedojrzały owoc jest ciemnozielony, dojrzały – w głębokiej czerwieni.

*Tallante była kolejną z zaprezentowanych w Grabowskiej Woli odmian i na tle pozostałych wyróżniała się przede wszystkim barwą owoców – jako jedyna z zaprezentowanych wybarwiała się na żółto. Ale rozpoczynając od roślin, były one w tej lokalizacji dość wysokie, o otwartym pokroju. Informowano, że mieszaniec dobrze i regularnie zawiązuje owoce w miarę wzrostu rośliny, także w górnej partii roślin. Polecany do uprawy w tunelach foliowych. Wykazuje wysoką odporność na wirusa mozaiki tytoniu (Tm :rasy 0-2) oraz średnią odporność na brunatną plamistość liści (TSWV). Tworzy owoce o wielkości średnio 9 x 10 cm, typu block (średnia masa 230 g), 3-, 4-komorowe, grubość miąższu 8-10 mm. Odmiana polecana dla producentów uprawiających paprykę na potrzeby supermarketów, na eksport i na rynek lokalny.

*Maximinus F1, to nowa, wczesna odmiana papryki typu block zaprezentowana przez firmę Monsanto. Polecana jest do uprawy w tunelach foliowych w cyklu letnim. Jak podkreślał Marcin Piechota z Działu Rozwoju Produktu w firmie Monsanto, Maximinus F1 jest odmianą łatwą w uprawie. Pokrój roślin oraz ich wielkość są tak ukierunkowane przez hodowlę kalifornijską, aby ograniczyć nakłady pracy na zabiegi agrotechniczne oraz zbiór owoców. Uczestnicy spotkania w Grabowskiej Woli zwrócili uwagę, że rośliny nie były zbyt wysokie, ale miały nawiązaną dużą liczbę owoców. A te jak podaje hodowca mają masę ok. 300 g. To wpływ m.in. grubej, 8-10-milimetrowej ścianki, zaznaczał Piotr Dutkowski z firmy Monsanto. Marcin Piechota zwracał też uwagę na jedną istotną cechę mieszańca Maximinus, a mianowicie na bardzo szybkie wybarwianie owoców (owoce są koloru ciemnoczerwonego).

Marcin Piechota z Działu Rozwoju Produktu w firmie Monsanto zwracał uwagę na dużą plenność mieszańca Maximinus F1

Bakterie, humusy, algi czy aminokwasy w papryce
Łukasz Basiak z firmy Agraplant oferującej preparaty zawierające bakterie, humusy, algi oraz aminokwasy zachęcał do wykorzystywania tych produktów w produkcji papryki. Firma proponuje program, który wdrożony w gospodarstwie może ograniczyć m.in. kłopoty ze zdrowotnością roślin. Z preparatów bakteryjnych właściciel Agraplantu wskazywał np. BacterPlant. Produkt bakteryjny dla roślin uprawianych w glebie i innych podłożach, do stosowania w szklarniach i tunelach ogrodniczych. Wspiera rośliny w ograniczeniu negatywnego oddziaływania patogenów chorobotwórczych. Odpowiednio dobrana mieszanka bakterii w dużym stopniu ogranicza występowanie chorób, poprzez ograniczanie namnażania się bakterii i grzybów chorobotwórczych. Proces ten polega na konkurowaniu pożytecznych bakterii z bakteriami i grzybami chorobotwórczymi, o substancje odżywcze i przestrzeń. Łukasz Basiak rekomendował także stosowanie HumiAgra, to czysty ekologicznie produkt na bazie naturalnych substancji humusowych. Jest to mieszanina kwasów huminowego i fulwowego oraz ich soli z kwasami fulwowymi, które przeważają . Zawiera mikroskładniki w postaci chelatowej. HumiAgra wspiera tworzenie korzeni, zwiększa aktywność mikrobiologiczną podłoża, zmniejsza stres spowodowany wysychaniem. Ponadto poprawia cechy smakowe, zdolność składowania zebranych plonów i zwiększa zawartość składników (witaminy, proteiny itd.). Zmniejsza nakład nawożenia mineralnego – informował Łukasz Basiak.


Łukasz Basiak z firmy Agraplant zachęcał do wykorzystania m.in. HumiAgra w produkcji papryki


Produkty oferowane przez firmę Agralpant

Przedstawiciel firmy przekonywał producentów do programu z produktami poprawiającymi właściwości gleby oraz działającymi korzystnie na agrofagi papryki. W celu humifikacji resztek pozbiorczych i napowietrzania gleby jesienią polecał stosowanie 1 kg/ha HumiAgra. Na wiosnę 0,5-1 kg/ha preparatu BacterPlant oraz 1 kg/ha HumiAgra. Produkty te należy płytko przemieszać z górną warstwę gleby, żeby wprowadzone bakterie mogły rozwijać się z posadzoną papryką. Za istotne przedstawiciel firmy uznał także zabezpieczenie rozsady – do tego celu wskazywał BacterPlant – podlewanie od momentu siewki do momentu wysadzenia na miejsce stałe roztworem 5 g preparatu/10 l wody. W sytuacji zakupu rozsady w wyspecjalizowanym gospodarstwie zalecam przynajmniej dwukrotne podlewanie roślin takim roztworem – mówił Łukasz Basiak. Następnie w okresie wegetacji, co 10-14 dni – od przyjęcia roślin do zakończenia zbiorów – w programie przewidziane jest stosowanie 1 kg/ha BacterPlant i 100 g/ha HumiAgra.

Żywienie papryki po francusku…
… omówił Krzysztof Dąbrowski z firmy Timac Agro Polska. Doradca na początku krótko przedstawił firmę Timac Agro Polska. Działa ona w branży rolniczej, należy do francuskiej grupy kapitałowej Roullier. Głównym obszarem naszej działalności jest dostarczanie innowacyjnych rozwiązań związanych z odżywianiem roślin i zwierząt na rzecz zrównoważonego rolnictwa. Naszym niewątpliwym atutem jest fakt, iż w produkcji nawozów i produktów zootechnicznych wykorzystujemy naturalne, aktywne molekuły pozyskiwane z alg morskich - mówił Krzysztof Dąbrowski. Następnie specjalista omówił program nawożenia papryki rekomendowany przez firmę. Efekty stosowania żywienia Timac’a można było ocenić w gospodarstwie Moniki i Kazimierza Małków w potworowskim zagłębiu paprykowym.


Na plantacjach papryki rekomendujemy stosowanie preparatu Maxifruit – zaznaczali Karol Majchrowski (z prawej) oraz Krzysztof Dąbrowski

Z grupy nawozów granulowanych na tunel o powierzchni 240 m2 zastosowano 20 kg nawozu Eurofertil 33 (22 marca), 10 kg nawozu Physiomax 975 (6 kwietnia) oraz 10 kg nawozu Sulfamo 23 (6 kwietnia). Papryka została posadzona 12 kwietnia i zaraz po jej przyjęciu zdecydowano się na aplikację nawozu płynnego Fertiactyl Starter (w dawce 0,125 mm/tunel), aby pobudzić paprykę do wzrostu. Ponadto z gamy nawozów płynnych Timac’a 29 czerwca rośliny opryskano 1% roztworem nawozu Fertileadre ELITE. Zawarte w nim składniki – azot, potas, bor a przede wszystkim wapń, zawartość tego pierwiastka jest bardzo wysoka, czynią ten nawóz optymalnym narzędziem gwarantującym wysoki plon oraz wysoką jego jakość – akcentował Krzysztof Dąbrowski. Na plantacjach papryki rekomendujemy także stosowanie preparatu Maxifruit. Dlaczego? Ponieważ stymuluje on naturalny proces zawiązywania owoców oraz wpływa na polepszenie ich jakości. Wzmacnia zdolność roślin do syntezy wszystkich regulatorów wzrostu, które wpływają na proces owocowania. Wspomaga równowagę pomiędzy fitohormonami podlegającymi naturalnej regulacji, poprzez polepszenie procesów związanych z naturalnym zapłodnieniem, wspomaga uzyskanie owoców z pełną obsadą nasion. Poprawia wydajność biologiczną roślin w procesach wzrostu owoców – dodawał doradca Timac’a.


Program żywienie papryki pod osłonami wg Timac Agro


Nawozy firmy Timac Agro polecane w profesjonalnej produkcji papryki

W Grabowskiej Woli użyto także gamy nawozów do fertygacji. Rośliny do momentu spotkania dokarmiano 5-krotnie. Za pierwszym razem użyto nawozu KSC I żółty, za drugim – KSC II biały, za trzecim – KSC V różowy, za czwartym – KSC VII perłowy a za piątym – ponownie KSC V różowy. Każdorazowo na tunel 240 m2 dawka wynosiła 1 kg danego nawozu. Ich dobra rozpuszczalność jest gwarancją sprawnej aplikacji przez taśmy kroplujące – mówił Krzysztof Dąbrowski.

Rozsada od specjalistów
Marcin Krasoń z Grupy Producentów Rozsad Krasoń podczas spotkania zachęcał do zakupu rozsady papryki oraz innych warzyw z firmy “Krasoń”. Przedstawiciel podkreślał, że istnieje możliwość doboru tacy rozsadowej z odpowiedniej wielkości pojedynczym otworem komórki. Firma zapewnia specjalistyczny transport rozsady.


Marcin Krasoń proponował profesjonalną rozsadę papryki z Grupy Producentów Rozsad Krasoń

Zdjęcia: Marcin Bartczak

Warto też przed kolejnym sezonem wziąć pod uwagę fakt, iż przy zakupie nasion papryki w Grupie Producentów Rozsad Krasoń w efekcie finalnym dostarczenia rozsady będzie się ponosiło koszt za dostarczona ilość, natomiast przy dostarczeniu nasion do produkcji rozsady we własnym zakresie, firma będzie rozliczała klienta za każde wysiane nasiono.

Marcin Bartczak


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.