13.09.2017
image001

Syngenta świętuje 150-lecie powstania Działu Warzyw

W 2017 roku firma Syngenta obchodzi 150. jubileusz powstania działu nasion warzyw.

Syngenta jest jednym z wiodących producentów nasion warzyw na świecie. Dział Warzywny firmy zatrudnia ponad 2400 pracowników, a centra dystrybucji oraz Badań i Rozwoju znajdują się w 30 krajach. W swoim portfolio Syngenta posiada około 2500 odmian trzydziestu różnych gatunków upraw. Na świecie firma zajmuje pierwszą pozycję w sprzedaży nasion kapustnych, dyniowatych i kukurydzy cukrowej, a drugą w nasionach pomidora i słodkiej papryki.

W Polsce Syngenta jest liderem sprzedaży nasion papryki, kukurydzy słodkiej, brokułu, cukinii oraz kalafiorów wiosennych i letnich. Specjalizuje się w nasionach roślin kapustnych i jako jedyna na polskim rynku oferuje odmiany odporne na kiłę kapusty.

Tomasz Górski, Vegetable Seeds BU Commercial Manager odpowiedzialny w Syngenta za Polskę, kraje bałtyckie, Czechy i Słowację mówi: “Jesteśmy bardzo dumni z naszego długiego dziedzictwa w produkcji nasion warzyw. Od wielu pokoleń wprowadzamy innowacyjne rozwiązania, aby zaspokoić potrzeby producentów i konsumentów na całym świecie. Dziś, jeszcze bardziej niż kiedykolwiek, koncentrujemy się na oferowaniu innowacji naszym klientom i całemu łańcuchowi wartości, aby sprostać społecznemu zapotrzebowaniu na smaczne, pożywne i wysokiej jakości warzywa dostępne przez cały rok “.

Przykładami wprowadzonych przez Syngenta innowacji są m.in. pierwsza papryka bezpestkowa oraz brokuł odmiany Monflor F1 – niezwykle zielony, o wysokiej i stałej jakości różyczki oraz dłuższej łodyżce. Dzięki tym cechom warzywo spełnia oczekiwania zarówno producentów jak i konsumentów, którzy cenią brokuły o głębokiej, zielonej barwie i doskonałym smaku. W portfolio firmy znajdują także różnorodne odmiany coraz bardziej popularnych pomidorów koktajlowych, w tym oryginalny czarny MiniKumato o niezwykle słodkim smaku oraz soczystym i zwartym miąższu.

Opracowując nowe odmiany nasion Syngenta ma na uwadze nie tylko smak, jakość, trwałość i wygląd warzyw, ale także większy plon, odporność na choroby i szkodniki, łatwy zbiór, mycie, przetwarzanie i pakowanie. Postępy w innowacjach firma prezentuje co roku na wydarzeniu o nazwie Fields of Innovation w holenderskim mieście Wervershoof. Tegoroczna edycja, zaplanowana na 26-28 września, będzie okazją do zapoznania się z ponad 180 odmianami warzyw kapustnych i 70 odmianami warzyw liściastych. Wśród nich znajdą się różnobarwne kalafiory, czerwona brukselka, wieloróżyczkowe brokuły oraz cała kolekcja sałat, w tym bardzo odporne na mączniaka rzekomego sałaty rzymska, batawska oraz babyleaves.

“Od wielu lat obserwujemy rynek i dostosowujemy się do lokalnych wymagań mając do dyspozycji najbardziej wyspecjalizowanych ekspertów w branży”, mówi Tomasz Górski. “Konsumentów coraz bardziej interesuje zdrowa żywność, wytworzona zgodnie z zachowaniem zasad produkcji zintegrowanej i oparta na odpowiedniej technologii ochrony roślin.? Aby pomóc producentom spełnić wysokie oczekiwania klientów i uzyskać jak najlepszy plon z odmian Syngenta, firma prowadzi szereg ciekawych projektów. Wśród nich znajdują się m.in. EasyBroQ ” połączenie nowych odmian oraz specjalnie skonstruowanego kombajnu do zbioru i różyczkowania brokułów bezpośrednio na polu, a także Onion Leader – doradczy program skierowany do najlepszych producentów cebuli, poprzez który Syngenta pomaga im w uzyskiwaniu wysokich i dobrej jakości plonów.

Historia działu nasion warzyw Syngenta sięga 1867 roku, kiedy to dwóch holenderskich przedsiębiorców o nazwiskach Sluis i Groot założyło spółkę eksportującą nasiona kapusty. Od tamtej pory miało miejsce kilka fuzji i przejęć. W 1963 roku Sluis & Groot została częścią Zaadunie BV, a tę z kolei w 1980 roku kupiła szwajcarska spółka Sandoz. 16 lat później doszło do połączenia Sandoz z CIBA i powstania firmy Novartis. W 2000 roku doszło do fuzji działów rolniczych Novartis i Astra Zeneca, w efekcie której powstała Syngenta.

O firmie Syngenta

Syngenta, jako lider branży rolnej, dba o bezpieczeństwo dostaw żywności w skali globalnej. Dzięki naszym produktom miliony rolników na całym świecie mogą optymalnie wykorzystywać dostępne im zasoby. W oparciu o najbardziej zaawansowane badania naukowe i innowacyjne rozwiązania w zakresie uprawy roślin, 28 000 naszych pracowników w ponad 90 krajach pomaga podnosić standardy produkcji roślinnej. Naszym celem jest zapobieganie degradacji ziemi, wspieranie zróżnicowania biologicznego i rewitalizacja społeczności wiejskich. Połączenie portfolio nasion i środków ochrony roślin pozwala nam oferować zintegrowane rozwiązania dla całego procesu uprawy. Dowiedz się więcej na www.syngenta.pl oraz www.goodgrowthplan.com.

Zaproszenie na “Fields of Innovation 2017″ (pdf)

Notatka prasowa


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.