01.08.2014
rynek

Taniej być nie może

Taniej być nie może ? mówią dostawcy warzyw. Pomidory od 5 do 6 zł za opakowanie 6 kg, czyli kilogram już od 80 groszy, a pomidory gruntowe są jeszcze tańsze. Duże są dostawy krajowych warzyw, ogórków gruntowych, cukinii, kabaczków i fasolki szparagowej. Fasolka w ofercie hurtowej 30 lipca sprzedawana była w cenie od 5 do 12 zł za 5 kg, czyli od 1 zł do 2,50 zł za kilogram. Papryka, cukinie, bakłażany, oferowane są sklepom w cenie 2 zł za kilogram. Jedynie papryka kolorowa sprzedawana jest  w cenie 3-4 zł za kg.

Porównując aktualne ceny hurtowe z cenami sprzed roku wszystkie warzywa są znacznie tańsze. Ceny niższe od 10 do 50%. Fasola szparagowa kosztuje obecnie tylko – tego co płacono w 2013 roku (od 1 zł do 2,50 zł za kg). Kalafiory są w cenie od 1 do 2 zł za sztukę, rok temu cena oscylowała pomiędzy 3,50 do 5 zł za sztukę.
Papryka zielona w cenie około 2 zł za kilogram, pomimo, ze nie jest to jeszcze szczyt sezonu paprykowego. Kolorowa od 3,5 do 4 zł za kilogram, importowana jest droższa o 1 zł, co zdaniem specjalistów spowoduje wycofywanie z rynku importowanej papryki.
Takie warzywa jak cebula, marchew i ziemniaki tanieją z każda dekadą miesiąca. Cebula od 60 groszy do 1 zł za kilogram (o połowę mniej niż w 2013 roku). Marchew od 50 groszy, w ubiegłym roku minimalna cena kilogram to 90 groszy.


PODANE CENY SĄ CENAMI W OFERCIE HURTOWEJ

Źródło: Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.