28.05.2011

Turecki rynek warzyw i owoców

Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Tureckie Centrum Promocji Eksportu  IGEME, w minionym, 2010 roku wolumen produkcji wszystkich owoców i warzyw łącznie wyniósł 44,98 mln ton wobec 45,9 mln ton przed rokiem i 44,4 mln ton dwa lata temu. W tureckiej produkcji dominują przede wszystkim pomidory w przypadku zbiorów warzyw  w roku 2010 było to ponad 10,0 mln ton. Spore ilości zebrano również ziemniaków 4,5 mln ton i po niecałe 2,0 mln ton cebuli i słodkiej papryki. W przypadku owoców najważniejszym produktem pozostają od lat arbuzy i melony  razem niecałe 5,3 mln ton oraz winogrona z ubiegłorocznym wynikiem zbiorów niecałych 4,3 mln ton. W 2010 roku zebrano ponadto 2,6 mln ton jabłek, 1,7 mln ton pomarańczy, a w sumie łącznie wszystkich cytrusów zebrano 3,56 mln ton. W roku 2010 Turcy wyeksportowali łącznie 2,92 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 2,72 mln ton rok wcześniej. W eksporcie przeważały owoce świeże  w 2010 roku wyeksportowano ich 1,877 mln ton, a warzyw odpowiednio 1,043 mln ton. W sumie w minionym roku Turcy wyeksportowali 2,92 mln ton świeżych owoców i warzyw. Najwięcej wysłano cytryn  426,0 tys. ton oraz satsum 233,0 tys. ton i winogron  230,0 tys. ton. W eksportowanych warzywach dominowały natomiast pomidory niecałe 575,0 tys. ton oraz ogórki i cebula. W ujęciu geograficznym eksportu przed rokiem największe ilości tureckich owoców i warzyw sprowadziła Rosja  990,0 tys. ton. Znaczącymi importerami tureckich produktów był także Iran z zakupami na poziomie niecałych 360,0 tys. ton oraz Ukraina  278,0 tys. ton i Bułgaria 211,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.