27.05.2011

Ubiegłoroczna produkcja szparagów w UE

W Europie szparagi uprawiane są na łącznym obszarze około 60,0 tys. ha, a ubiegłoroczne europejskie zbiory oszacowano na 240,0 tys. ton. Największym unijnym, a zarazem europejskim  producentem tych warzyw pozostają Niemcy ze zbiorami sprzed roku na poziomie 92,3 tys. ton. Na drugim miejscu pod względem wolumenu zbiorów przed rokiem znalazła się Hiszpania z wynikiem 50,5 tys. ton i kolejno Włochy  44,0 tys. ton, Francja  18,2 tys. ton, Grecja  17,0 tys. ton i Holandia  14,3 tys. ton. Szparagi w Niemczech w 2010 roku uprawiane były na powierzchni 22,8 tys. ha, a w Hiszpanii 10,2 tys. ha. Łączne ubiegłoroczne światowe zbiory szparagów oszacowano na 1,0 mln ton, a poza wspomnianą Europą z wynikiem zbiorów na poziomie 240,0 tys. ton największym światowym liderem w produkcji są kraje Ameryki Płn. i Płd.  475,0 tys. ton oraz kraje azjatyckie  304,0 tys. ton. Zbiory szparagów białych mają około 40% udział, a zielonych około 60% w globalnych zbiorach.

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.