09.06.2012
warzywa_0

Unijna produkcja warzyw

W najnowszym wydaniu Agrarmarkte 2011, wykorzystując dane z Eurostatu, zaprezentowano dane dotyczące produkcji warzyw w krajach Unii Europejskiej w roku 2010. W sumie we wspomnianym roku łączne zbiory w UE  27 wyniosły 63,498 mln ton wobec 67,361 mln ton rok wcześniej. Zdecydowana większość - 51,625 mln ton to produkcja w unijnej 15. W unijnych zbiorach w roku 2010 dominowały przede wszystkim pomidory - 16,9 mln ton. Zebrano 5,7 mln ton cebuli, ponad 5,2 mln ton kapusty czy niecałe 5,2 mln ton marchwi. Wśród czołowych unijnych producentów warzyw w omawianym okresie znalazły się dwa kraje Włochy i Hiszpania z produkcją na poziomie odpowiednio - 13,5 mln ton oraz 12,7 mln ton. Trzecie miejsce w roku 2010 zajęła Polska z produkcja wynoszącą wówczas 5,2 mln ton.

Więcej szczegółów w poniższych tabelach:

Produkcja warzyw w Unii Europejskiej, mln ton
produkty 2007 2008 2009 2010
pomidory 16,909 16,363 18,200 16,902
cebula 5,364 5,711 6,061 5,740
kapusta 5,452 5,545 5,551 5,214
marchew 5,396 5,216 5,427 5,166
sałata i cykoria 3,332 3,304 3,132 3,032
ogórki 2,635 2,752 2,833 2,731
arbuzy 2,577 2,655 2,885 2,625
papryka słodka 2,383 2,331 2,503 2,313
kalafior i brokuły 2,257 2,198 2,209 2,270
melony 1,021 0,982 0,972 0,972
strączkowe 0,885 0,889 0,815 0,790
UE 27 65,216 64,379 67,361 63,498

 

Produkcja warzyw w Unii Europejskiej, mln ton
kraje 2007 2008 2009 2010
Włochy 14,541 13,728 14,467 13,499
Hiszpania 13,060 12,612 13,457 12,680
Polska 5,895 5,392 5,791 5,203
Francja 5,800 5,205 5,332 5,021
Holandia 4,309 4,486 4,634 4,576
Rumunia 3,119 3,821 3,902 3,867
Grecja 3,615 3,444 3,646 3,376
Niemcy 3,659 3,470 3,662 3,338
Wielka Brytania 2,368 2,555 2,608 2,662
Węgry 1,747 1,818 1,614 1,145
UE 27 65,216 64,379 67,361 63,498
UE 15 52,594 51,446 54,148 51,625
UE 25 61,587 60,030 62,956 59,121

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.