25.11.2011

Unijny rynek winogron stołowych

Kraje unijne są obok Chin (4,9 mln ton) i Iranu (1,8 mln ton) czołowymi, światowymi producentami winogron stołowych. Ponadto są też bardzo znaczącym importerem tych owoców. W zasadzie cała unijna produkcja skupiona jest w trzech krajach - we Włoszech, Hiszpanii oraz Grecji, a całkowita produkcja z tych powyżej wspomnianych stanowi ponad 90% łącznych unijnych zbiorów. W sezonie 2011/2012 szacuje się zbiory winogron we wszystkich państwach unijnych napoziomie 1,935 mln ton wobec zakończonej produkcji z sezonu 2010/2011 – 1,927 mln ton oraz 1,985 mln ton w sezonie 2009/2010.

W bieżącym sezonie konsumpcja bezpośrednia we wszystkich krajach unijnych oszacowana została na 2,368 mln ton świeżych winogron wobec 2,337 mln ton w poprzednim sezonie. W porównaniu do wielkości importu, eksport utrzymuje się raczej na stabilnym poziomie około 120,0-130,0 tys. ton rocznie, a w bieżącym sezonie spodziewany jest na poziomie 121,0 tys. ton. Najwięcej unijnych winogron eksportowanych do państw trzecich trafia co roku do Rosji, Szwajcarii czy na Ukrainę i Białoruś. Zdecydowanie większy jest za to import winogron -w każdym roku szacuje się go na około 500,0-600,0 tys. ton. W bieżącym sezonie import winogron z państw trzecich powinien wynieść 555,0 tys. ton wobec niecałych 543,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Największe ilości importowanych na teren Unii winogron pochodzą z Chile, RPA czy Brazylii i Egiptu.

Źródło: FAMMU/FAPA


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.