19.02.2016
11

W 2015 r. spadła produkcja warzyw mrożonych. Wzrosła soków i mrożonych owoców

W ostatnim dziesięcioleciu jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się kategorii przetworów owocowo-warzywnych w Polsce były mrożone warzywa. Ich produkcja, napędzana rosnącym zapotrzebowaniem krajowego rynku, jak również popytem eksportowym, w latach 2005-2014 zwiększyła się o 47 proc. do blisko 652 tys. t (w przedsiębiorstwach zatrudniających ponad 9 osób; dane IERiGŻ) – mówi Anna Kitala, ekspert ds. analiz rynków rolnych banku BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że jednak  w 2015 r., jak podaje GUS,  produkcja mrożonych warzyw obniżyła się w porównaniu z 2014 r. – Przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wytworzyły łącznie ok.  568 tys. t mrożonych warzyw, czyli o 3,3 proc. mniej w stosunku do rekordu odnotowanego w 2014 r. Zmniejszenie produkcji było przede wszystkim konsekwencją niższych ubiegłorocznych krajowych zbiorów, na co wydatnie wpłynęła susza – informuje ekspertka BGŻ BNP Paribas.

- GUS szacuje, że w 2015 r. zbiory warzyw gruntowych ogółem w Polsce wyniosły niespełna 3,7 mln t i były o 20 proc. niższe niż w 2014 r. Trzeba dodać, że w większym stopniu niż przeciętnie w ub.r. obniżyły się zbiory np. kalafiorów – mówi Anna Kitala.

Żródło: BGŻ BNP Paribas


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.