23.01.2013
warzywa

Warzywa są droższe niż przed rokiem

Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że relatywnie niska podaż warzyw na krajowym rynku sprawia, że ich ceny utrzymują się na poziomie wyższym w porównaniu do roku poprzedniego. Zgodnie z danymi publikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa, przeciętna cena cebuli w krajowym skupie do konsumpcji bezpośredniej w dniach 14-15 stycznia br. wynosiła 0,72 zł/kg i była o 47 proc. wyższa niż przed rokiem. W analogicznym okresie kapusta biała podrożała o 64 proc. (do 0,46 zł/kg), marchew o 22 proc. (do 0,84zł/kg) a buraki ćwikłowe o 58 proc. (do 0,71 zł/kg).

Na rynkach zagranicznych również obserwowano wzrosty cen warzyw. Popyt na marchew w Rosji jest obecnie zdecydowanie większy w porównaniu okresu sprzed roku (za fruit-inform.com). W połowie stycznia 2013 r., marchew kosztowała w tym kraju ok. 2-krotnie więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Np. w południowych regionach cena wynosiła 0,22-0,30 euro/kg, wobec 0,10-0,20 euro/kg w styczniu roku poprzedniego. Ceny marchwi w Rosji silnie rosną również od początku nowego roku, co jest związane ze niskimi zapasami wśród producentów. Rosja jest dość ważnym odbiorcą polskiej marchwi, dlatego wzrost cen na tym rynku może mieć przełożenie na wzrost cen również w Polsce. Zgodnie z danymi Eurostatu, w 2011 roku jej sprzedaż z Polski na rosyjski rynek wyniosła blisko 7 tys. t, co stanowiło ok. 24% łącznego krajowego eksportu tego warzywa.
Od nowego roku widoczny jest również wzrost cen cebuli w Ukrainie (+ 0,06-0,09 euro/kg), która z kolei jest ważnym importerem tego warzywa z Polski (59% wolumenu eksportu cebuli w 2011 roku). Podobna tendencja jeśli chodzi o rynek ukraiński widoczna jest w przypadku buraków ćwikłowych. Ich bieżące ceny (17 stycznia 2013 r.) wynoszą od 0,11 do 0,21 euro/kg, podczas gdy w styczniu rok wcześniej nie przekraczały poziomu 0,07-0,11 euro/kg.
Wzrosty cen w porównaniu do roku poprzedniego można zaobserwować również na rynkach zachodnich. Hurtowe ceny cebuli na rynku niemieckim (Berlin) w pierwszej połowie stycznia 2013 roku były o 50% (cena minimalna) i 17% (cena maksymalna) wyższe niż w analogicznym okresie w roku poprzednim – dane FAMMU FAPA – i wynosiły 0,24-0,28 euro/kg. W analogicznym okresie ceny tego warzywa na rynkach w Hiszpanii wzrosły o 44%-170%.
Oczekuje się, że ceny warzyw (z ubiegłorocznych zbiorów) w kraju w kolejnych tygodniach będą rosły, na co będą miały wpływ w dużej mierze czynniki sezonowe – zmniejszające się zapasy warzyw. Niemniej wzrosty te mogą być wzmacniane wysokimi cenami warzyw w innych krajach, szczególnie w Rosji i Ukrainie, czyli krajów, które są ważnymi odbiorcami polskich warzyw.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.