02.01.2018
Mrożonki

Większa produkcja mrożonych warzyw w ciągu pierwszych 4 miesięcy bieżącego sezonu

Tegoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4,5 mln t, co oznacza poziom zbliżony do produkcji w 2016 r.

Mimo przewidywanej stabilizacji zbiorów, dane o produkcji mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wskazują na większe rozmiary wytwórstwa niż rok wcześniej. Od początku sezonu 2017/2018, czyli od lipca br. do października br. średnie i duże firmy wyprodukowały łącznie ponad 326 tys. t warzyw mrożonych, czyli więcej o 6,6% – 20 tys. t niż w tym samym czasie rok wcześniej. W lipcu, sierpniu i październiku osiągnięto większe wyniki niż w porównywalnych miesiącach ub.r. Jedynie we wrześniu wyprodukowano mniej mrożonych warzyw – 86,3 tys. t niż rok wcześniej, kiedy było to 90 tys. t.

BGŻ BNP


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.