16.07.2018
0X7A5942

Znamy “cebulową” sytuację w Holandii i Niemczech – aktualne ceny, powierzchnię uprawy oraz stan plantacji

W Holandii osiągnięto w roku bieżącym historyczne maksimum powierzchni uprawy cebuli – 35 200 ha. Natomiast pierwsze informacje z rynku niemieckiego wskazują około 3-procentowy spadek areału cebuli do ok. 10 750 ha – przekazuje portalowi e-warzywnictwo.pl Adam Prabucki, Root & Bulb Regional Product Manager w firmie hodowlano-nasiennej Hazera.

Sytuacja na międzynarodowym rynku cebuli, a zwłaszcza na rynku holenderskim czy niemieckim ma znaczny wpływ na zachowanie się polskiego handlu tym warzywem. Pierwsze polskie prognozy wskazują na spadek tegorocznej produkcji cebuli do 650 tys. ton. Docierały do nas różne, nawet rozbieżne informacje o sytuacji w Holandii, dlatego spytaliśmy Adama Prabuckiego, Root & Bulb Regional Product Manager w firmie hodowlano-nasiennej Hazera – dobrze zorientowanego w cebulowej sytuacji na tych rynkach, jak wygląda produkcja cebuli w tych krajach.


Adam Prabucki, Root & Bulb Regional Product Manager w firmie hodowlano-nasiennej Hazera

Panie Adamie jaka jest powierzchnia uprawy, ceny oraz sytuacja na cebulowych polach w Holandii w 2018 r.
Adam Prabucki (A.P.):
Wysoka podaż dymki wiosną i niskie jej ceny zachęciły wielu producentów holenderskich do zwiększenia powierzchni uprawy cebuli z dymki – pierwsze statystyki wskazują na 17-procentowy wzrost; do 9140 hektarów. Dotyczy to zarówno produkcji dymki z nasion, jak i uprawy na cebulę w drugim roku. Natomiast areał cebuli z siewu spadł w tym roku o 4 proc., ale sumarycznie (z dymki i z siewu) osiągnął historyczne maksimum, 35 200 ha.
Pierwsze zimowe dymki zostały wykopane w ostatnim tygodniu czerwca. Pomimo późnego terminu sadzenia, sezon zbiorów rozpoczął się podobnie jak w roku ubiegłym. Plony są wysokie, podobnie, jak i kalibry główek. Cena cebuli dymki z pola wynosi 0,7-0,8 zł/kg dla producenta. W 28. tygodniu roku (od 9 do 15 lipca) rozpoczęły się też zbiory cebuli z dymki sadzonej wiosną. Ostatnie cebule z przechowalni dostarczane są na rynek – cena na giełdach za produkt zapakowany wynosi 0,8-1,6 zł/kg.
Co do sytuacji na holenderskich polach, to pogoda podzieliła Holandię na dwie części – południowo-zachodnią (około 8000 ha cebuli), gdzie od wielu tygodni nie padało, a możliwości nawadniania są ograniczone, i część centralną oraz północną, gdzie sytuacja na polach jest dobra i dodatkowo większość upraw może być podlewana. Sytuację obrazują poniższe zdjęcia , które mówią więcej niż tekst.  Na obu fotografiach jest ta sama odmiana, zdjęcia wykonane 28 czerwca – na pierwszym zdjęciu: południowo-zachodnia Holandia,  na drugim: północna.

Cebula w południowo-zachodniej Holandii


Cebula w północnej Holandii (fot. firmowe)


Plantacja cebuli deszczowana w północnej Holandii – 07.07.18 (fot. J. Kruijthoff)

A co dzieje się z cebulą u naszych zachodnich sąsiadów? Niemieccy farmerzy posiali mniej czy więcej cebuli? Doświadczają suszy, tak jak polscy producenci?
A.P.:
W Niemczech w roku ubiegłym ponad 1600 procentów uprawiało cebulę na powierzchni 11 100 hektarów. Tegoroczne pierwsze informacje z rynku wskazują na spadek areału o około 3 proc., do 10 750 ha. 90 proc. rynku, to cebula z żółtą łuską, jednak czerwona cebula zyskuje na znaczeniu i w tym roku zajmuje ponad 800 ha. Rośnie też udział cebuli “bio” – już 5% powierzchni cebuli to certyfikowane uprawy ekologiczne.Pierwsze cebule zimowe z suchą łuską są zbierane i zastępują cebule z przechowalni i importowane z półkuli południowej. Dobrej jakości cebula zimująca z suchą łuską oferowana jest po około 1,90 zł/kg.
Sytuacja na niemieckich polach, to – we wschodnich Niemczech – brak opadów przez ostatnie 10-12 tygodni, a przy tym bardzo ograniczone możliwości nawadniania. Rolnicy liczą straty i szacują spadek produkcji cebuli nawet o 30%. 10 lipca zaczęło padać, ale jest to już za późno na odrobienie powstałych strat i wykorzystanie potencjału plonotwórczego odmian. Podobna sytuacja występuje w Nadrenii. Inne regiony nie ucierpiały tak bardzo. Całościowo szacuje się spadek produkcji cebuli w Niemczech w tym roku na 5-10 proc.

Dziękuję za rozmowę
dr inż. Marcin Bartczak



Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.