28.06.2012

Żywność na świecie tańsza, a w Polsce coraz droższa

Ceny żywności w maju tego roku spadły i są najniższe od września 2011r. Wg informacji agendy ONZ ds. żywności i rolnictwa - FAO, ceny żywności spadły w stosunku do kwietnia 2012r. o 4%, tymczasem w Polsce żywność jest coraz droższa.

Ze statystyk sporządzanych przez FAO wynika, że rekord cen żywności przypadł na luty 2011r. W wielu obszarach sytuacja uległa jednak poprawie, co ma odbicie w cenach produktów branży spożywczej. Najwyższe miesięczne spadki cen odnotowano w sektorze produktów mlecznych (12%), cukru (9%) oraz tłuszczów (6,8%). Jako przyczyny tych zmian FAO wskazał m.in. wzrost produkcji w Brazylii, poprawa prognoz globalnej podaży i umocnienie się amerykańskiego dolara.

W Polsce coraz drożej
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej, inflacja w sektorze żywności i napojów bezalkoholowych wyniosła 0,4%, w kwietniu natomiast 0,2%. Wzrost cen dotyczy szczególnie produktów mięsnych oraz mleczarskich.

Drożejące ceny żywności powodują, że Polacy coraz bardziej kontrolują swoje wydatki i coraz częściej sięgają po korzystne cenowo produkty konserwowe. Maja one również tą zaletę, że poleżą dłużej – komentuje Jolanta Skowrońska, product manager pasztetu Leppszy.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej już w maju informował o spodziewanym wzroście cen żywności w grudniu 2012r. na poziomie 3-4% w porównaniu do grudnia ubiegłego roku. Na prognozę wpłynął planowany wzrost popytu, wynikający m.in. z organizacji EURO2012, niepewna pozycja polskiej waluty i spadek tempa wzrostu gospodarki światowej. IERiG założył jednak też spadek popytu wewnętrznego w IV kwartale b.r., więc zahamowanie inflacji również jest prawdopodobne.

Źródło: Redakcja AgroNews


Poleć tę stronę znajomemu

Twój email:
Twoje imię:
Email znajomego:

Błąd wprowadzonych danych.