Aktualności
Tegoroczny sezon ziemniaczany w Europie był szczególnie trudny dla rolników. Wyzwania, z którymi musieli się zmierzyć, obejmują niewystarczającą podaż sadzeniaków na początek sezonu, co spowodowało wzrost ich cen. Pogoda pogorszyła sytuację, ponieważ ulewne deszcze opóźniły zakładanie plantacji w tym roku, a także opóźniły zbiory. Badania wykazały, że przegrzewająca się planeta doładowuje cykl hydrologiczny, co prawdopodobnie zwiększa intensywność ekstremalnych opadów i podnosi ryzyko powodzi.
Oczekuje się, że w europejskim sektorze ziemniaczanym w tym roku nastąpi spadek produkcji ziemniaków. Prognozy wskazują na redukcję o prawie 9% w porównaniu z plonami w roku ubiegłym. Według Agencji Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych ocieplenie klimatu może mieć wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe, utrudniając dostępność do żywności, przerywając jej dostawy i powodując wzrost cen.
Ziemniaki zajmują czwarte,miejsce pod względem ważności upraw żywnościowych na świecie, za ryżem, kukurydzą i pszenicą. Rosnące ceny sprawią, że to ważne źródło pożywienia będzie trudniejsze do zdobycia dla wielu części świata, gdzie ziemniaki są podstawowym pożywieniem.
Amerykanie odczuli wpływ m.in. zmian klimatu w sklepach spożywczych. Według danych US Bureau of Labor, średnia cena jednofuntowej paczki chipsów ziemniaczanych wzrosła do prawie 6,50 USD w porównaniu do 4,50 USD 10 lat temu. To wzrost kosztów o ponad 44%.
Pisze Timothy McGill na portalu TCD.
Cały artykuł do przeczytania na: https://www.thecooldown.com/green-business/european-potato-farmers-climate-change-costs/